Welkom...

dr. C.M. van Leersum (Karin)

Over mij

Als postdoc onderzoeker ben ik betrokken bij het TOPFIT CitizenLab programma. Dit s een driejarig onderzoeks- en innovatieprogramma met de focus op burgerwetenschappen. In de verschillende projecten behorende bij dit programma , worden de krachten van burgers, zorgprofessionals en bedrijven gebundeld met onderzoekers om nieuwe technologieën voor zorg en gezondheid te ontwikkelen en implementeren. In dit programma werken we samen met onderzoekers van de UT, Saxion en ROC. Naast het onderzoeken van de theorie en methodieken voor burgerwetenschappen, zal ik een social practice approach nemen om te bestuderen hoe diverse groepen burgers innovaties en nieuwe vormen van informatie en data integreren in hun dagelijks leven. Hoe vormt het dagelijks leven van een burger spanning met de praktijk van zorg en zorgprofessionals? Hoe verandert de communicatie en het contact tussen burgers en zorgprofessionals met de implementatie van een innovatie? Bij dit soort innovaties kun je denken aan zelfmeethulpmiddelen of zelfmanagement applicaties. In de pilots die onderdeel zijn van CitizenLab zullen we innovaties en de dagelijkse gebruiken en implementatie bestuderen gerelateerd aan diabeteszorg, mantelzorg, reuma en ouderenzorg.

Daarnaast heb ik affiniteit met het onderzoeksveld van samen beslissen (Shared Decision Making). Samen met cliënten in de langdurige zorg heb ik een hulpmiddel ontwikkeld om te praten over ‘Wat het meest belang is’ in het leven en de zorg om de kwaliteit van leven te verhogen na het maken van een moeilijke beslissing. De onderliggende vragen waren; hoe kunnen voorkeuren geconstrueerd en verwoord worden tijdens consulten? Hoe kan een hulpmiddel cliënten en hun zorgprofessionals helpen in de zoektocht naar persoonsgerichte zorg?

Ik heb twee masteropleidingen volbracht aan de Universiteit Twente, Technische Geneeskunde (2015) en Philosophy of Science, Technology and Society (2015). Voordat ik aan mijn PhD begon ben ik onderzoeksassistent geweest bij marine biologie (project in de Seychellen) en cognitieve neurowetenschappen (aan de UT). Mijn PhD heb ik afgerond aan de Universiteit Maastricht bij de afdeling Huisartsgeneeskunde. De titel van mijn PhD thesis: “What matters to me” – Research into preference elicitation for clients in need of long-term care.

Als PhD kandidaat heb ik mij sterk gemaakt voor de positie van PhDs als PhD-vertegenwoordiger van CAPHRI (Care and Public Health Research Institute) voor de faculteit Health Medicine and Life Sciences en voor de Universiteit Maastricht tijdens landelijke PhD bijeenkomsten.

Expertises

Medicine & Life Sciences
Long-Term Care
Mobile Applications
Netherlands
Referral And Consultation
Telemedicine
Type 2 Diabetes Mellitus
Social Sciences
Deliberation
Engineering & Materials Science
Mhealth

Onderzoek

De komende jaren zal ik samen met andere onderzoekers van CitizenLab onderzoek doen naar burgerwetenschappen. Samenwerking en uitvoering van onderzoek samen met burgers. Onderzoeken van de theorieën, ethiek en methodologieën van burgerwetenschappen.

Binnen dit grote project zal ik mij ook bezig houden met dagelijkse praktijk en maatschappij. Het bestuderen van diverse groepen burgers en exploreren hoe zij nieuwe vormen van informatie en data integreren en omgaan met innovaties in hun leven.

Ik heb gedurende mijn promotietraject twee awards mogen ontvangen:

  • De juryawards voor een pitch en poster presentatie in 2018. De titel van deze poster: What matters to me – developing and improving a web-based tool for clients in long-term care.
  • De publieksaward in 2019. De title van deze poster: Challenges of preference elicitation makes it tough to realize the policy ideal of client-centred care.

Publicaties

Recent
van Leersum, C. M., Moser, A., van Steenkiste, B., Wolf, J. R. L. M., & van der Weijden, T. (2022). Clients and professionals elicit long‐term care preferences by using ‘What matters to me’: A process evaluation in the Netherlands. Health and Social Care in the Community, 30(4), e1037-e1047. https://doi.org/10.1111/hsc.13509
van Leersum, C. M., van Steenkiste, B., Moser, A., Wolf, J. R. L. M., & van der Weijden, T. (2020). Proposal for a Framework to Enable Elicitation of Preferences for Clients in Need of Long-Term Care. Patient Preference and Adherence, 14, 1553-1566. https://doi.org/10.2147/PPA.S257501
van Leersum, C. M., Moser, A., van Steenkiste, B., Reinartz, M., Stoffers, E., Wolf, J. R. L. M., & van der Weijden, T. (2020). What matters to me – a web-based preference elicitation tool for clients in long-term care: a user-centred design. BMC medical informatics and decision making, 20(1), [57]. https://doi.org/10.1186/s12911-020-1067-6

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Drienerlolaan 5
7522 NB Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Postbus 217
7500 AE Enschede