Welkom...

prof.dr.ir. J.I.M. Halman (Joop)

Wetenschappelijke gast

Over mij

Johannes (Joop) I.M. Halmanis is emeritus hoogleraar in Innovatie en Risicomanagement aan de Universiteit Twente. Hij is ook houder van de Schlumberger leerstoel in Technologie en duurzame ontwikkeling aan de University of Curaçao. In 2001 was hij Visiting Research Professor aan de University of Washington, School of Business Administration, bij het centrum Technology Entrepreneurship & Innovation in Seattle in de USA en van 2006-2011 Visiting Professor aan de University of Ljubljana, Faculty of Economics in Slovenia.

Halman heeft een masteropleiding in bouwkunde (zowel in Architectuur en Constructief ontwerpen) van de TU Delft (1978) en een masteropleiding in bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management aan de Erasmus Universiteit (1981). In 1994 behaalde hij zijn doctorstitel aan de Technische Universiteit Eindhoven met de ontwikkeling van de risicodiagnosemethode RDM voor innovatieprojecten. Zijn onderzoekinteresses liggen op het gebied van innovatiemanagement, new business development en op het terrein van risicomanagement. Halman heeft internationale ondernemingen zoals Philips Electronics, Unilever en Shaanxi in China geadviseerd over de wereldwijde applicatie van risicomanagement binnen innovatieprojecten en innovatieprocessen. Ook heeft hij het ministerie van Economische ontwikkeling op Curaçao geadviseerd bij het formuleren van een innovatiebeleid voor Curaçao. Voorafgaande aan zijn academische carrière, heeft Halman gedurende een groot aantal jaren gewerkt in de praktijk. Eerst als hoofdingenieur bij de Dienst Openbare Werken en als adviseur van het bestuurscollege op Curaçao en later als hoofd Organisatie & Efficiency van de Rijksgebouwendienst bij de directies Gelderland, Overijssel en Flevoland. Vanuit beide praktijkfuncties heeft hij verschillende bouwprojecten, (re)organisatieprojecten en innovatieprojecten geleid of begeleid.

Halman heeft meer dan 250 wetenschappelijke publicaties, die meer dan 5000 keer zijn geciteerd in internationale wetenschappelijk gerefereerde tijdschriften. Hij
heeft als promotor 20 promovendi begeleid en maakte als opponent deel uit van meer dan 70 promotiecommissies. Als afstudeerdocent heeft hij meer dan 225 masterstudenten begeleid met hun master thesis. 

Naast zijn werk aan de universiteit is Halman ook maatschappelijk betrokken. Zo is hij de initiator geweest van de oprichting van de Palm Music Foundation. Deze stichting waarvan hij de voorzitter is, richt zich op het vastleggen van het muzikaal erfgoed van Curaçao en het geven van een grotere bekendheid aan deze klassieke salonmuziek (zie: www.palmmusicfoundation.com). Verder is hij voorzitter van de stichting Intent (deze richt zich op het bevorderen van onderzoek en onderwijs op het gebied van Technology Entrepreneurship en Innovatie), en is hij wetenschappelijk adviseur van het bestuur van de stichting Festas op Aruba (een stichting die zich richt op onderzoek en maatschappelijke bewustwording op het gebied van de toepassing van duurzame watertechnologie).

Voor zijn bijdragen in de wetenschap en het behoud van het muzikaal erfgoed van Curaçao werd Halman in 2016 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. In 2018 ontving hij van het Genootschap voor Risicomanagement de Risico Oeuvre Award voor zijn bijdragen op het gebied van risico en risicomanagement.  

Expertises

Business & Economics
Design Rules
Innovation
Technology Development
Engineering & Materials Science
Civil Engineering
Industry
Risk Management
Earth & Environmental Sciences
Innovation
Project

Onderzoek

 

Pure Link

Google Scholar Link

Verbonden aan Opleidingen

Master

Vakken Collegejaar  2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
 

Vakken Collegejaar  2022/2023

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Faculty of Engineering Technology
Horst Complex (gebouwnr. 20)
De Horst 2
7522LW  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Faculty of Engineering Technology
Horst Complex
Postbus 217
7500 AE Enschede