EEMCS-CS-HMI
Werkdagen
even
oneven
M
T
W
T
F
op de campus
thuiswerkdag
afwezig

Mail of bel even, voordat je langskomt.

Arjan van Hessen heeft een master Geofysica, een doctoraat Fonetiek en is sinds '91 werkzaam in de wereld  van de (Toegepaste)  Taal- en Spraaktechnologie.

Zijn voornaamste interesse is in het toepassen van de verschillende TST-technieken in zowel de onderzoeks- als de echte wereld.

Expertises

 • Computer Science

  • Speech Recognition
  • Textual Information
  • Emotion Detection
  • Keyword Search
  • Multimedia
  • Search Functionality
  • Speaker Diarization
  • Sustainability

Organisaties

Publicaties

2023
Natural Language Processing Markers for Psychosis and Other Psychiatric Disorders: Emerging Themes and Research Agenda From a Cross-Linguistic WorkshopSchizophrenia Bulletin, 49(Supplement 2), S86-S92. Corona Hernández, H., Corcoran, C., Achim, A. M., De Boer, J. N., Boerma, T., Brederoo, S. G., Cecchi, G. A., Ciampelli, S., Elvevåg, B., Fusaroli, R., Giordano, S., Hauglid, M., van Hessen, A., Hinzen, W., Homan, P., de Kloet, S. F., Koops, S., Kuperberg, G. R., Maheshwari, K., … Palaniyappan, L.https://doi.org/10.1093/schbul/sbac215
2022
Towards an Open-Source Dutch Speech Recognition System for the Healthcare DomainIn 2022 Language Resources and Evaluation Conference, LREC 2022 (pp. 1032-1039). European Language Resources Association (ELRA). Tejedor-García, C., van der Molen, B., van den Heuvel, H., van Hessen, A. & Pieters, T.
2020
Speech, Voice, Text, and Meaning: A Multidisciplinary Approach to Interview Data through the use of digital toolsIn ICMI '20: Proceedings of the 2020 International Conference on Multimodal Interaction (pp. 886-887). Association for Computing Machinery. Hessen, A. V., Calamai, S., Heuvel, H. V. D., Scagliola, S., Karrouche, N., Beeken, J., Corti, L. & Draxler, C.https://doi.org/10.1145/3382507.3420054A CLARIN transcription portal for interview dataIn LREC 2020 - 12th International Conference on Language Resources and Evaluation, Conference Proceedings (pp. 3353-3359). European Language Resources Association (ELRA). Draxler, C., van den Heuvel, H., van Hessen, A., Calamai, S., Corti, L. & Scagliola, S.https://aclanthology.org/2020.lrec-1.411Clearing the Transcription Hurdle in Dialect Corpus Building: The Corpus of Southern Dutch Dialects as Case StudyFrontiers in Artificial Intelligence, 3, Article 10. Ghyselen, A. S., Breitbarth, A., Farasyn, M., Van Keymeulen, J. & van Hessen, A.https://doi.org/10.3389/frai.2020.00010Recognizing hotspots in Brief Eclectic Psychotherapy for PTSD by text and audio miningEuropean Journal of psychotraumatology, 11(1), Article 1726672. Wiegersma, S., Nijdam, M. J., van Hessen, A. J., Truong, K. P., Veldkamp, B. P. & Olff, M.https://doi.org/10.1080/20008198.2020.1726672

Onderzoeksprofielen

Vakken collegejaar 2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2022/2023

Voltooide projecten

STEVIN

Ontwikkelen Nederlandse Spraakherkenning

Vlaams-Nederlands TST wetenschappelijk programma om de Nederlandstalige TST te ontwikkelen.

ECHO

European CHronicle Online

Europees project dat met spraakherkenning de radio/TV uitzendingen (1920-1960) wilde herkennen.

DRUIDE

Ontwikkelen Nederlandstalige Spraakherkenning

Nederlands Spraakherkenningproject aan de UTwente (promotie Roeland Ordelman)

Anne Frank

Forced Alignment van het gesproken dagboek van Anne Frank

Het oplijnen van het dakboek van Anne Frank (tekst) met de voorgelezen spraak (Carice van Houten)

Buchenwald

Spraakherkenning van de Buchenwaldinterviews

Het ontsluiten van 39 interviews met oud-gevangenen van concentratiekamp Buchenwald mbv spraakherkenning.

Aletta

Oplijnen van 11 interviews met feministen over de vrouwelijke hulpverlening begin jaren 70.

CHoral

Herkenning van de gesproken Radio Archieven van Radio Rijnmond

RechtSpraakHerkenning

Opnemen, herkennen, en ontsluiten van opgenomen rechtszittingen.

NEON

Nederlandse Ondertiteling

Met spraakherkenning ondersteunen van het TV-ondertiteling

0900-8844

Spraakherkenning voor niet-spoedeisende telefoontjes aan de Nederlandse Politie

Spraakherkenning voor niet-spoedeisende telefoontjes aan de Nederlandse Politie

Radio Oranje

Het oplijnen van de toespraken van Koningin Wilhelmina voor Radio Oranje (1940-1945)

Het oplijnen van de toespraken van Koningin Wilhelmina voor Radio Oranje (1940-1945)

1835+1

Door in het caisson van het Watersnoodmuseum in Zeeland de naam van een tijdens de watersnood van 1953 omgekomen persoon hardop uit te spreken, wordt door de computer een korte gesproken biografie voorgelezen.

TwNC

Twente Nieuws Corpus

Verzamelen van tekstmateriaal voor het trainen van het taalmodel voor de Twentse Spraakherkenner

Al geruime tijd ben ik als onderzoeker actief in de Taal- en Spraaktechnologie. Aanvankelijk als post-doc in Düsseldorf en Ulm, daarna bij het roemruchte Vlaamse bedrijf Lernout en Hauspie, en sinds 1998 met veel plezier als onderzoeker TST aan de Universiteit Twente.

De eerste projecten focusten zich mens-machine-dialogen. Later verschoof de aandacht naar het herkennen van spraak in het algemeen en dan vooral op het gebied van Large Vocabulary Recognition.

Een netjes uitgesproken CV met een bijna perfecte herkenning, staat hier op mijn eigen website.

In de pers

De afgelopen jaren heb ik af en toe "opgetreden" in de media. Dwz dat er een aantal keren een kort TV- en Radio-interview met mij is geweest. Ik heb geprobeerd al deze uitzendingen te verzamel en door de spraakherkenner gehaald: bakker eet je eigen brood :-).

Ook is er 2x een stukje in de krant verschenen. Tenslotte heb ik redelijk wat stukken geschreven voor allerlei bladen en websites. Als ik het helemaal zelf heb geschreven, dan noem ik het een blog en staat het onder de Blogs, als ik geïnterviewd werd (en vervolgens het gehele stuk toch nog zelf kon herschrijven), dan komt het onder Web.

De "persgegevens" zijn hier te vinden.

Nieuws op utwente.nl

Spraakherkenning uit Twente Spraakherkenning is enerzijds een diffuus, anderzijds een heel erg duidelijk iets: het ... Vaak wordt spraakherkenning gebruikt om in gesproken documenten te ...

http://wwwhome.cs.utwente.nl/~hessenaj/pub/Spraakherkenning_uit_Twente-2013.pdf

Spraakherkenning in de navigatieagent Bij spraakherkenning wordt menselijke spraak automatisch omgezet in tekst [ Jur2000, pp. 91-284]. Er is een relatie tussen spraak en platte tekst, waarbij een ...

http://wwwhome.ewi.utwente.nl/~infrieks/interaktie/EindVerslagDennisHofs.doc

Bacheloropdracht Spraakherkenning binnen een bedrijfsomgeving: een oplossing voor e-mail overload? Joost Gooskens. Bruggertstraat 325. 7545 AV Enschede.

https://essay.utwente.nl/62735/1/Bachelorverslag_Joost_Gooskens_-_9602089.pdf

Affiliaties 1998-2001, ECHO, European CHronicle Online: Europees project dat met spraakherkenning de radio/TV uitzendingen (1920-1960) wilde herkennen. 1997 - ...

http://wwwhome.cs.utwente.nl/~hessen/Projecten_oud.html

Adres

Universiteit Twente

Citadel (gebouwnr. 09), kamer H200
Hallenweg 15
7522 NH Enschede

Navigeer naar locatie

Organisaties

Overige contactinformatie

<p><a href="https://www.uu.nl/medewerkers/AJvanHessen">https://www.uu.nl/medewerkers/AJvanHessen</a></p>
<p><a href="https://www.telecats.nl/cases-nieuws/">https://www.telecats.nl/cases-nieuws/</a></p>
<p><a href="https://brs85.nl/">https://brs85.nl/</a></p>
<p></p>

Scan de QR-code of
Download vCard