Welkom...

dr. A.J. van Hessen (Arjan)

Onderzoeker

Over mij

Arjan van Hessen heeft een master Geofysica, een doctoraat Fonetiek en is sinds '91 werkzaam in de werled  van de (Toegepaste)  Taal- en Spraaktechnologie.

Zijn voornaamste interesse is in het toepassen van de verschillende TST-technieken in zowel de onderzoeks- als de echte wereld.
Door zijn werk als director userinvolment bij CLARIAH en als Head of Imaganation bij Telecats, staat hij midden in de wereld van de publiek-Private-samenwerking.

Expertises

Arts & Humanities
Buchenwald
Speech Recognition
Spoken Word
Survivors
Medicine & Life Sciences
Brief Psychotherapy
Data Mining
Engineering & Materials Science
Audiovisual
Speech Recognition

Publicaties

Recent
Hessen, A. V., Calamai, S., Heuvel, H. V. D., Scagliola, S., Karrouche, N., Beeken, J., Corti, L., & Draxler, C. (2020). Speech, Voice, Text, and Meaning: A Multidisciplinary Approach to Interview Data through the use of digital tools. In ICMI '20: Proceedings of the 2020 International Conference on Multimodal Interaction (pp. 886-887). Association for Computing Machinery. https://doi.org/10.1145/3382507.3420054

Pure Link

Vakken Collegejaar  2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
 

Vakken Collegejaar  2022/2023

Finished Projects

 • STEVIN

  Ontwikkelen Nederlandse Spraakherkenning

 • ECHO

  European CHronicle Online

 • DRUIDE

  Ontwikkelen Nederlandstalige Spraakherkenning

 • Anne Frank

  Forced Alignment van het gesproken dagboek van Anne Frank

 • Radio Oranje

  Het oplijnen van de toespraken van Koningin Wilhelmina voor Radio Oranje (1940-1945)

 • Buchenwald

  Spraakherkenning van de Buchenwaldinterviews

 • Aletta

 • CHoral

 • RechtSpraakHerkenning

 • NEON

  Nederlandse Ondertiteling

 • 0900-8844

  Spraakherkenning voor niet-spoedeisende telefoontjes aan de Nederlandse Politie

 • 1835+1

 • TwNC

  Twente Nieuws Corpus

Media

Al geruime tijd ben ik als onderzoeker actief in de Taal- en Spraaktechnologie. Aanvankelijk als post-doc in Düsseldorf en Ulm, daarna bij het roemruchte Vlaamse bedrijf Lernout en Hauspie, en sinds 1998 met veel plezier als onderzoeker TST aan de Universiteit Twente.

De eerste projecten focusten zich mens-machine-dialogen. Later verschoof de aandacht naar het herkennen van spraak in het algemeen en dan vooral op het gebied van Large Vocabulary Recognition.

Een netjes uitgesproken CV met een bijna perfecte herkenning, staat hier op mijn eigen website.

In de Pers

De afgelopen jaren heb ik af en toe "opgetreden" in de media. Dwz dat er een aantal keren een kort TV- en Radio-interview met mij is geweest. Ik heb geprobeerd al deze uitzendingen te verzamel en door de spraakherkenner gehaald: bakker eet je eigen brood :-).

Ook is er 2x een stukje in de krant verschenen. Tenslotte heb ik redelijk wat stukken geschreven voor allerlei bladen en websites. Als ik het helemaal zelf heb geschreven, dan noem ik het een blog en staat het onder de Blogs, als ik geïnterviewd werd (en vervolgens het gehele stuk toch nog zelf kon herschrijven), dan komt het onder Web.

De "persgegevens" zijn hier te vinden.

Nieuws op utwente.nl

Spraakherkenning uit Twente Spraakherkenning is enerzijds een diffuus, anderzijds een heel erg duidelijk iets: het ... Vaak wordt spraakherkenning gebruikt om in gesproken documenten te ...
Spraakherkenning in de navigatieagent Bij spraakherkenning wordt menselijke spraak automatisch omgezet in tekst [ Jur2000, pp. 91-284]. Er is een relatie tussen spraak en platte tekst, waarbij een ...
Bacheloropdracht Spraakherkenning binnen een bedrijfsomgeving: een oplossing voor e-mail overload? Joost Gooskens. Bruggertstraat 325. 7545 AV Enschede.
Affiliaties 1998-2001, ECHO, European CHronicle Online: Europees project dat met spraakherkenning de radio/TV uitzendingen (1920-1960) wilde herkennen. 1997 - ...

Tweets

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science
Zilverling (gebouwnr. 11), kamer 2039
Hallenweg 19
7522NH  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science
Zilverling  2039
Postbus 217
7500 AE Enschede

Werkdagen

Week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Even
Oneven
Mail of bel even, voordat je langskomt.

Overige contactinformatie

Social Media