Prof. Dr. Andries D. van der Meer is hoogleraar Microfysiologische Systemen bij de afdeling Bioengineering Technologies van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente.

Zijn voornaamste onderzoeksinteresse ligt in het ontwerp, de ontwikkeling en toepassing van Organs-on-Chips. Organs-on-Chips zijn microtechnologische apparaatjes met gekweekt levend weefsel, die in het lab bepaalde functies van menselijke organen nabootsen. Organs-on-Chips kunnen worden gebruikt om menselijke ziekten te begrijpen en nieuwe behandelingen te ontdekken. Enkele van de modellen waar Van der Meer aan werkt, zijn het Netvlies-on-Chip, Long-on-Chip en Hart-on-Chip, en zijn groep richt zich specifiek op de realistische integratie van bloedvaten in Organs-on-Chips.

Van 2013 tot 2015 werkte Dr. Van der Meer als Senior Research Fellow aan de Harvard Medical School en het Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering van Harvard University, Cambridge, MA, VS. Hij ontwikkelde actief Organ-on-Chip modellen van de bloed-hersenbarrière en de longalveolus voor het Microphysiological Systems programma van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) en coördineerde een samenwerkingsproject tussen de Wyss start-up Emulate, Inc. en Janssen Pharmaceuticals.

Voordat hij zich bij Harvard University voegde, was hij Postdoctoraal Onderzoeker bij de BIOS/Lab-on-a-Chip groep van Prof. dr. ir. Albert van den Berg van de Universiteit Twente, Nederland. In die tijd diende hij ook als Assistent Coördinator voor het project ‘Beyond Borders: Organs-on-Chips’ van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit project leidde tot de oprichting van het Nederlandse Human Organ and Disease Model Technologies (hDMT) Organ-on-Chip consortium, waarin Dr. Van der Meer de Universiteit Twente vertegenwoordigt. Van der Meer is momenteel de voorzitter van de European Organ-on-Chip Society (EUROoCS) en de voorzitter van de CEN CENELEC Focusgroep voor Standaardisatie voor Organ-on-Chip (FGOoC).

Dr. Van der Meer behaalde zijn Ph.D. in Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente in 2010, en ontving zijn M.Sc. in Medische Biologie van de Universiteit van Groningen in 2005.

Organisaties

  • Ontwikkeling van 'organ-on-chip' microvloeistoftechnologie
  • Geavanceerde in vitro modellen van menselijke organen en weefsels
  • Focus op netvlies, oogaandoeningen, biologie van bloedvaten en trombose
  • Menselijke stamceltechnologie
  • Toepassingen in medicijnontwikkeling en 'precisiegeneeskunde'
  • 3V - 'Vervangen, Verminderen en Verfijnen' van dierproeven

Publicaties

2025

Blood-perfused Vessels-on-Chips stimulated with patient plasma recapitulate endothelial activation and microthrombosis in COVID-19 (2025)Lab on a chip, 25(7), 1787-1800. Weener, H. J., van Haaps, T. F., van Helden, R. W. J., Albers, H. J., Haverkate, R., Middelkamp, H. H. T., Ridderikhof, M. L., van Mens, T. E., van den Berg, A., Mummery, C. L., Orlova, V. V., Middeldorp, S., van Es, N. & van der Meer, A. D.https://doi.org/10.1039/d4lc00848kRetina-on-chip: engineering functional in vitro models of the human retina using organ-on-chip technology (2025)Lab on a chip, 25(5), 996-1014. Gensheimer, T., Veerman, D., van Oosten, E. M., Segerink, L., Garanto, A. & van der Meer, A. D.https://doi.org/10.1039/d4lc00823e

2024

Integrated Silicon-On-Insulator Based Mesh Membrane for Continuous Monitoring in Organs-on-a-chip (2024)In 2024 IEEE SENSORS. IEEE. Zakharova - Kolezhuk, M., Condor, M., Shaikh, S., Delahanty, A., Braeken, D., van der Meer, A. & Segerink, L.https://doi.org/10.1109/SENSORS60989.2024.10784460

Onderzoeksprofielen

  • Moleculaire biologie en celbiologie
  • Biomedische Technologie
  • Stamceltechnologie

Verbonden aan opleidingen

Vakken collegejaar 2024/2025

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2023/2024

Scan de QR-code of
Download vCard