EEMCS-EE-RS

Dr. ing. Ben A. Witvliet werd geboren in Biak, Nederland, Nieuw-Guinea in 1961. Hij studeerde af in elektronica en telecommunicatie in 1988. Hij werkte in de elektrotechniek in moshav Nes Ammim in Israël, in internationaal telecommunicatienetwerk management bij KPN in Nederland. Van 1993 tot 1995 was hij verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud van het korte golf omroepstation van Radio Nederland Wereldomroep in Madagaskar, bestaande uit twee 300 kW zenders en 13 high gain gordijn antennes opgehangen tussen 130 m hoge masten. Vervolgens was hij technisch manager voor de installatie en het onderhoud van UHF (TV), VHF (FM) en middengolfzenders voor NOZEMA in Nederland.

In 1997 kwam hij in dienst hij bij Agentschap Telecom als omroepspecialist voor het doen van toegepaste onderzoek. Projecten omvatten de immuniteit van kabel TV netwerken voor draadloze DVB-T uitzendingen, synchrone FM-omroep, UHF-propagatie metingen over lange afstand en de realisatie van een helikopter meetsysteem voor het bepalen van het effectief uitgestraald vermogen en het antennediagram van hoogvermogen FM-zendmasten. Hij is momenteel technisch expert in de Spectrum Management afdeling van het Agentschap Radiocommunicatie en neemt deel aan internationale spectrumbeheer- en ITU studie­groepen.

In deeltijd, tussen 2011 en 2015, promoveerde hij aan de Universiteit Twente in Nederland. Voor zijn thesis met betrekking tot Near Vertical Incidence Skywave antennes en propagatie kreeg hij de Anton Veder wetenschappelijke onderzoek prijs. Van 2017 tot 2019 combineerde hij zijn werk voor Agentschap Radiocommunicatie met deeltijdwerk als Research Manager (Radio Science) aan het Centre for Space, Atmospheric and Oceanic Science van aan de Universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk, daarbij wekelijks reizend. Hij nam deel aan het TREASURE-GNSS H2020 onderzoeksprogramma, waarvoor hij de Bath Summer School organiseerde.

Zijn wetenschappelijke interesse omvat antennes, propagatie van radiogolven, radio ruis en antenne- en RF-metingen. Hij was gastredacteur van het speciale nummer van IEEE Antennas and Propagation Magazine over HF Radio Systems and Techniques en is reviewer voor meerdere wetenschappelijke tijdschriften.

Expertises

  • Earth and Planetary Sciences

    • Incidence
    • Radio
    • Wave
    • Communication
    • Ionosphere
    • Research
  • Physics

    • Antenna
    • Frequencies

Organisaties

Publicaties

2024
2023
Separation of Ambient Radio Noise and Radio Signals Received via Ionospheric PropagationAtmosphere, 14(3), Article 529, 529. Witvliet, B. A., Alsina-Pagès, R. M., Altadill, D., van Maanen, E. & Laanstra, G. J.https://doi.org/10.3390/atmos14030529Heliophysics and Amateur Radio: Citizen Science Collaborations for Atmospheric, Ionospheric, and Space Physics Research and OperationsFrontiers in Astronomy and Space Sciences, 10 (Accepted/In press). Frissell, N. A., Ackermann, J. R., Alexander, J. N., Benedict, R. L., Blackwell, Jr., W. C., Boedicker, R. K., Cerwin, S. A., Collins, K., Cowling, S. H., Deacon, C. J., Diehl, D. M., Duffy, T. J., Edson, L. B., Engelke, W. D., Farmer, J. O., Frissell, R. M., Gerzoff, R., Gibbons, J., Griffiths, G., … Yadav, N.https://doi.org/10.3389/fspas.2023.1184171
2022

Onderzoeksprofielen

Adres

Bezoekadres

Universiteit Twente

Carré (gebouwnr. 15), kamer C2538
Hallenweg 23
7522 NH Enschede

Navigeer naar locatie

Organisaties

Overige contactinformatie

Donderdags en vrijdags werk ik voor Agentschap Telecom in Groningen. De andere dagen zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Omdat ik in Haren (Gn) woon, doe ik mijn meeste werk off-campus. Voel je vrij om contact te leggen via email of telefoon voor technische vragen of om samen te werken in wetenschappelijk onderzoek.

Scan de QR-code of
Download vCard