LEERSTOEL PATIENTGERICHTE GEZONDHEIDSTECHNOLOGIE
Bij de behandeling van ziekten willen we vaststellen of een therapie werkt of niet. Van oudsher gebruiken we daarvoor uitkomsten die voor artsen goed meetbaar zijn, bijvoorbeeld de hoogte van een bloedwaarde of de grootte van een afwijking op een röntgenfoto. Als deze uitkomst dan de goede kant op gaat kunnen we vaststellen dat de patiënt beter wordt. Als je echter aan patiënten zelf vraagt wat zij verstaan onder beter worden, dan zijn dat vaak heel andere dingen: minder vermoeid zijn, minder afhankelijk zijn, weer de trap op kunnen. Of een behandeling leidt tot beter worden vanuit het perspectief van de patiënt is moeilijker vast te stellen. In de laatste twintig jaar hebben we veel onderzoek gedaan naar dit soort patiënt gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs). Inmiddels zijn ervaren gezondheid en kwaliteit van leven belangrijke uitkomstmaten voor al onze behandelingen geworden.
Bij technologie denken we in de zorg al snel aan enorm dure operatierobots of kamer vullende scanapparaten. Toch is dit maar een klein deel van wat we allemaal onder gezondheidstechnologie verstaan. Technologie is steeds belangrijker geworden in de manier waarop wij met patiënten communiceren, diagnoses stellen, behandelingen geven en het herstel volgen. Een consult kan al via een videoverbinding nadat de patiënt een zelftest heeft gedaan, de behandeling gaat met virtual reality en wordt op afstand gemonitord met biosensoren. In de zorg vindt een transitie plaats waarin patiënten hun eigen gezondheidszorg bepalen. Zorg die gericht is op zelfredzaamheid, zingeving, preventie en gezond leven. Zorg die ondersteund door innovatieve technologie steeds meer op afstand van het ziekenhuis wordt geleverd en op een manier die aansluit bij de wensen en behoeften van de patiënt.
De leerstoel Patiëntgerichte Gezondheidstechnologie heeft als doel om dit te helpen verwezenlijken. We willen een Fieldlab oprichten waarin patiënten, onderzoekers, medisch specialisten, huisartsen, fysiotherapeuten en tech bedrijven samenwerken aan de ontwikkeling en implementatie van innovatieve gezondheidstechnologie. Technologie die past bij de wensen en behoeften van patiënten om hun eigen gezondheid te ondersteunen en die bijdraagt aan gepersonaliseerde zorg die gericht is op het verbeteren van kwaliteit van leven en de preventie van ziekte.
Tenslotte is nodig dat jonge artsen en verpleegkundigen veel eerder in hun opleiding in aanraking komen met nieuwe vormen van geneeskunde. Hiervoor kijken we of innovatieve gezondheidstechnologie onderdeel kan worden van het toekomstige opleidingscurriculum van coassistenten, artsen en verpleegkundigen.
Expertises
Medicine and Dentistry
- Patient
- Rheumatoid Arthritis
- Inpatient
- Therapeutic Procedure
- Disease Activity
- Pain
- Adverse Drug Reaction
- COVID-19
Organisaties
Nevenwerkzaakheden
- Medisch Spectrum TwenteMedical Specialist
Publicaties
2024
2023
Onderzoeksprofielen
Vakken collegejaar 2024/2025
Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
Vakken collegejaar 2023/2024
Adres
Universiteit Twente
Cubicus (gebouwnr. 41), kamer B131B
De Zul 10
7522 NJ Enschede
Universiteit Twente
Cubicus B131B
Postbus 217
7500 AE Enschede
Organisaties
Download vCard