Gonzalo Ordóñez-Matamoros (mannelijk) is universitair docent, mededirecteur van de International UT and Chinese Courses on Research Evaluation of the Science, Technology, and Policy Studies (STePS) -groep van de afdeling Technology, Policy, Society (TPS), en coördinator van de Science, Technology and Innovation Governance at the Global South (STIG @ GS) aan de School of Behavioural, Management and Social Sciences van de Universiteit Twente. Hij is ook hoogleraar beleidsanalyse en ontwerpmethoden, en kennis- en innovatiemanagement en governance aan de faculteit Financiën, Overheid en Internationale Betrekkingen van de Universidad Externado de Colombia in Bogotá, waar hij directeur is van het Centrum voor Onderzoek en Speciale Projecten ( CIPE) aan dezelfde universiteit. Hij heeft een PhD in Public Policy van het Georgia Institute of Technology en de Georgia State University (VS), een Ms in International Economic Law van de Université de Nanterre -Paris X (Frankrijk), een Ms in International Economics and Economic Development van de Université Paris I-Panthéon-Sorbonne (Frankrijk), en een Bs in financiën en internationale betrekkingen aan de Universidad Externado de Colombia. Hij was (onder meer) uitvoerend directeur van het Colombiaanse observatorium voor wetenschap en technologie en adviseur van de Inter-American Development Bank, de Wereldbank en de Europese Commissie. Hij is de voorzitter van de Red de Gobernanza y Gestión del Conocimiento, la Ciencia, la Tecnología y la Innovación (Red GCTI), en heeft onderzoek, ex-postevaluaties en prognoses uitgevoerd van beleid en programma's op het gebied van kennis, wetenschap, technologie en innovatie gericht op opkomende economieën in het Globaal Zuiden.
.
Expertises
Social Sciences
- Governance
- Policy
- Science
- Research
- Diplomacy
- Innovation Policy
- Economic Systems
Computer Science
- Innovations
Organisaties
Gonzalo Ordonez 'onderzoeksinteresses en -ervaring draaien rond twee stromingen:
Onderzoek naar beleid en bestuur op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie in het Zuiden; Onderzoeksevaluatie en prestatiebeoordeling; determinanten, processen en effecten van internationale onderzoekssamenwerking; en vooruitziende blik en strategische planning waarbij onderzoeksbeleid en financieringsinstellingen worden betrokken.
Onderzoek naar het maken van openbaar beleid; de rol van de beleidsanalist en ondernemer; methoden en praktijken voor beleidsanalyse, ontwerp en evaluatie; beleidscoördinatie en regionale integratie; uitdagingen op het gebied van multilevel governance; en lokale beleidsvorming en institutionele capaciteit in Latijns-Amerika.
Publicaties
2023
2022
2021
Onderzoeksprofielen
De belangrijkste onderwijsactiviteiten van Gonzalo Ordonez zijn gericht op:
Beleidsanalyse en ontwerpmethoden
Innovatiebeleid en bestuur in het Zuiden
Onderzoeksevaluatie
Vakken collegejaar 2024/2025
Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
Vakken collegejaar 2023/2024
Raadpleeg het tabblad 'onderzoek' om de belangrijkste projectonderwerpen van Gonzalo te vinden. Hieronder vindt u meer details.
Lopende projecten
S4D4C. Wetenschap gebruiken voor / in diplomatie om mondiale uitdagingen aan te pakken
Voltooide projecten
DFG International Training Programmes Assessment project
MORE 3. Study Support dataverzameling en analyse betreffende mobiliteitspatronen en loopbaantrajecten van onderzoekers
Res-Agora - Verantwoord onderzoek en innovatie in een gedistribueerd anticiperend bestuurskader. Een constructieve socio-normatieve benadering
Het belangrijkste doel van het Res-AGorA-project is het ontwikkelen van een normatief en alomvattend bestuurskader voor verantwoord onderzoek en innovatie (RRI). Dit is een bijdrage aan de ambitie van de EU om tegen 2020 een echte Innovatie-Unie te worden, die streeft naar excellente wetenschap, een concurrerende industrie en een betere samenleving zonder concessies te doen aan duurzaamheidsdoelstellingen en ethisch aanvaardbare en sociaal wenselijke voorwaarden.
Forward Visions on the European Research Area - Het VERA-project
Het VERA-project heeft tot doel relevante strategische informatie te verschaffen voor het toekomstige bestuur en de prioriteitenstelling van het onderzoeks-, technologie-, ontwikkelings- en innovatiesysteem (RTDI) in Europa en voor een betere aanpassing van het wetenschaps-, technologie- en innovatiebeleid aan de veranderende mondiale omgeving en de opkomende -economische uitdagingen. Voor dit doel voert VERA een diepgaande inventarisatie uit van RTDI-gerelateerde toekomstgerichte activiteiten in Europa en internationaal en een grondige evaluatie van trends en drijfveren voor langetermijnverandering van het Europese RTDI-bestuur. Op basis van deze inzichten ontwikkelt VERA scenario's over de evolutie van de Europese Onderzoeksruimte, beoordeelt de kritieke problemen voor de toekomstige capaciteiten van de ERA die uit deze scenario's naar voren komen, verkent latere strategische opties en genereert uiteindelijk een reeks beleidsaanbevelingen voor responsieve en toekomstgerichte multi -niveau, multi-domein RTDI-beleidsstrategieën.
RIF-Project: Onderzoeks- en innovatietoekomst 2030: van verkennende naar transformatieve scenario's
Het RIF-project heeft tot doel a) kennis te systematiseren over opkomende patronen, trends en drijfveren van verandering in manieren om onderzoek te doen en te organiseren in onze kennissamenlevingen, b) een vooruitblik te bieden op toekomstige paden voor WTI-systemen en -praktijken door middel van scenario's, c) de belangrijkste kwesties van de scenario's beoordelen en identificeren tegen de achtergrond van de opkomende Europese onderzoeksruimte, en) een dialoog tot stand brengen over toekomstige perspectieven voor WTI om strategische opties en actiekansen te identificeren.
Organisaties
Download vCard