Welkom...

dr. J.J. Wietsma (Jan Jaap)

lerarenopleider, onderwijsexpert VO, Pre-U

Over mij

De verbinding tussen middelbaar onderwijs (havo en vwo) en Universiteit Twente (en de hbo-instellingen Windesheim en Saxion) wordt op een mooie manier zichtbaar in het schoolvak Natuur Leven en Technologie (nlt). In de periode vanaf 2006 heb ik gewerkt aan het ontwikkelen en certificeren van lesmodules. Sinds 2009 ben ik bij Universiteit Twente werkzaam voor de vakken nlt en biologie in betasteunpunt (nu vo-ho netwerk) oost.

Een reeks modules heb ik in samenwerking met docenten, toa's, studenten en experts herzien of nieuw ontwikkeld. Een succesvol voorbeeld is lesmateriaal over Lab on a chip, waarvoor ik eenvoudig en goed inzetbaar praktisch werk heb ontwikkeld. Van veel onderwerpen heb ik met studenten masterclasses en workshop voor het leerlingenlab van Pre-U ontwikkeld en verzorgd.

Voor de lerarenopleiding begeleid ik studenten met nlt-gerelateerde opdrachten en een college over nlt.
Op dit moment werk ik aan de ontwikkeling van lesmateriaal in het project Wetropolis (fysieke modellen voor waterbeheer en klimaatadaptatie), digitale technologie en duurzame ontwikkeling.

Mijn werk voor Universiteit Twente doe ik in combinatie met lessen (nlt) bij Greijdanus in Zwolle en het voorzitterschap van de NVON (Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen).

 

 

  

Expertises

Chemistry
Flow
Lamination
Safety
Agriculture & Biology
Polymethylmethacrylate
Water
Social Sciences
Classroom
Scenario
Student

Publicaties

Recent
Wietsma, J. J. , Visser, T. , van Dulmen, T. , van Rossum, A., van den Berg, E. , & van der Veen, J. (2020). Supporting secondary stem education and attracting students to science and technology. In J. van der Veen, N. van Hattum-Janssen, H-M. Järvinen, T. de Laet, & I. ten Dam (Eds.), Engaging, Engineering, Education: Book of Abstracts, SEFI 48th Annual Conference University of Twente (online), 20-24 September, 2020 (pp. 1462-1464). Societe Europeenne pour la Formation des Ingenieurs (SEFI).

Pure Link

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Pre University
Ravelijn (gebouwnr. 10)
Hallenweg 17
7522NH  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Pre University
Ravelijn
Postbus 217
7500 AE Enschede