Welkom...

dr. J.M. Schaumann (Janina)

Universitair docent

Over mij

Ik ben Universitair Hoofddocent binnen de Faculteit Engineering Technology (ET) bij de Afdeling Design, Production and Management (DPM), en tevens de Onderzoekshoogleraar van Product-Markt Relaties (PMR).

Mijn onderzoeksveld heb ik versterkt door uitgebreide studie en onderzoeksengagementen aan zowel de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Macromedia University of Applied Sciences in Hamburg, Hochschule Bremen, als de Universiteit van Lund in Zweden, waar ik mijn doctorstitel behaalde in bedrijfskunde. Mijn proefschrift richtte zich op een belanghebbende-georiënteerde benadering om merkwaarde te begrijpen, waarbij ik onderzocht hoe multinationale ondernemingen merkwaarde kunnen bevorderen door samen te werken met diverse sociale, politieke en zakelijke belanghebbenden.

Buiten de academische wereld heb ik praktische ervaring opgedaan in Marketing en Brand Management functies in uiteenlopende sectoren. Dit omvatte het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën voor verschillende B2B- en B2C-producten, variërend van cosmetica en auto's tot industriële kleppen en marktonderzoeksdiensten.

Mijn academische inspanningen draaien voornamelijk om het dynamische domein van marketing, met aandachtsgebieden zoals merkbeheer, internationale zaken en consumentengedrag. Ook richt ik me op het onderzoeken van de complexe wisselwerking tussen multinationale ondernemingen en de markten die ze vormgeven. Daarnaast duik ik in het gebied van belanghebbendenrelaties, waarbij ik betrokkenheid en samenwerkingsdynamieken verken.


Publicaties

Recent
Schaumann, J. M., Hegner, S., Varmaz, A., & Riebe, K. (2023). Conceptualizing and Meassuring Financial Consumer Resilience. Paper presented at Association of Consumer Research Conference, ACR 2023, Seattle, Washington, United States.
Schaumann, J., & Meißner, S. (2023). The St. Pauli Code: Stakeholder engagement and roles in maintaining cultural uniqueness in city branding. In 7th Annual Conference of the International Place Branding Association (IPBA): Place Branding in Times of Criswis and Uncertainty: October 18-20, 2023, Lund University, Campus Helsingborg, Sweden: Book of Abstracts (pp. 84-84). University of Lund. https://placebranding.org/conferences/
Rudeloff, C. , Schaumann, J. M., & Wiethe, L. (2022). Warum hören Menschen Podcasts? Forschungsstand und Forschungsperspektiven zu den Motiven der Podcast-Nutzung. In Podcasts: Perspektiven und Potenziale eines digitalen Mediums Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-658-38712-9_16

Pure Link

Google Scholar Link

Verbonden aan Opleidingen

Master

Vakken Collegejaar  2022/2023

Projecten

Op dit moment ben ik betrokken bij een onderzoeksproject in samenwerking met de Hochschule Bremen, City University of Applied Sciences, met als doel het onderzoeken van de financiële veerkracht van consumenten. Dit streven beoogt een allesomvattend kader te ontwikkelen dat niet alleen aspecten van financiële kennis omvat, maar ook psychologische beschermende en risicofactoren die bijdragen aan de financiële veerkracht van consumenten.

Daarnaast voer ik een experimentele studie uit in samenwerking met Newport University en Washington State University in de VS, evenals Macromedia University of Applied Sciences in Duitsland. Deze studie is gericht op het onderzoeken van de reacties van consumenten op gesimuleerde inbreuken op online privacy, zowel in Duitsland als in de VS.

Verder ben ik, samen met Macromedia University of Applied Sciences, betrokken bij een project dat zich richt op plaatsmerkering. Dit project omvat een verkenning van de oprichting van een plaatsmerk door de gezamenlijke inspanningen van bedrijven, overheidsinstanties en de civiele samenleving. De casestudie voor dit onderzoek draait om St. Pauli in Hamburg, Duitsland.

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Faculty of Engineering Technology
Horst Complex (gebouwnr. 20), kamer W246
De Horst 2
7522LW  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Faculty of Engineering Technology
Horst Complex  W246
Postbus 217
7500 AE Enschede