See: people.utwente.nl
Expertises
Social Sciences
- Governance
- Project
- Policy
- Water
- Actors
- Dutch
Earth and Planetary Sciences
- Investigation
- Netherlands
Organisaties
See: people.utwente.nl
Publicaties
2024
2023
Overige bijdragen
Vinke-de Kruijf, J., Bressers, H. and Valkman, R. (2014). Waterschappers en wetenschappers bundelen kennis over droogte en governance in Noordwest-Europees klimaatadaptatieproject. Vakblad H2O. Beschikbaar: http://www.vakbladh2o.nl/images/2014/1401/1401-07_droogtegovernance.pdf
Vinke-de Kruijf, J. (2009), Export van Nederlands waterbeheer: onderzoek naar de toepassing van Nederlandse expertise in Roemeense waterprojecten. Conceptueel, 18(5), 14-17 (in Dutch). Available: http://doc.utwente.nl/77303/
Onderzoeksprofielen
See: people.utwente.nl
Verbonden aan opleidingen
Vakken collegejaar 2024/2025
Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
- 195419999 - CEM Master Thesis Water
- 195459999 - CEM Master Thesis Construction
- 195799152 - Internship
- 195899999 - CME Master Thesis
- 201800115 - Preparation Master Thesis
- 201800116 - Preparation Master Thesis
- 202000090 - BSc Research Assignment
- 202000250 - Internship
- 202200304 - Governance of multi-actor problems
Vakken collegejaar 2023/2024
- 191199152 - Internship
- 195419999 - CEM Master Thesis Water
- 195459999 - CEM Master Thesis Construction
- 195799152 - Internship
- 195899999 - CME Master Thesis
- 201800039 - Building with Nature
- 201800115 - Preparation Master Thesis
- 201800116 - Preparation Master Thesis
- 201900034 - Urban Resilience in a changing climate
- 202000090 - BSc Research Assignment
- 202000250 - Internship
- 202200304 - Governance of multi-actor problems
- 202300353 - Internship (CSE/SET)
Lopende projecten
SpongeWorks (EU-Horizon)
Co-creating and Upscaling Sponge Landscapes by Working with Natural Water Retention and Sustainable Management
DIWA (EU-INTERREG)
Ontwikkeling en implementatie grensoverschrijdende droogteaanpak
In de Programmabrede Stuurgroep van het Interreg Deutschland-Nederland programma werd in mei een nieuw grensoverschrijdend project door verschillende Duitse en Nederlandse overheden goedgekeurd. Het Regionale Programmamanagement van Interreg uit Gronau heeft de projectpartners begeleid bij het indienen van de aanvraag. Het project met de naam ‘’DIWA’’ focust zich op de ontwikkeling van een grensoverschrijdende droogteaanpak. Droogte is voor beide landen steeds vaker een bedreiging door de klimaatverandering en is een probleem dat niet ophoudt aan de grens. Sterker nog, de droge zomers van de afgelopen jaren laten zien hoe hard een samenwerking gewenst is. Het project spitst zich daarbij toe op de grensstreek tussen Nederland en Duitsland in het programmagebied van Interreg. De Vecht is hier een goed voorbeeld van; een regenwaterrivier die van het Duitse Münsterland stroomt richting het Overijsselse Zwartewater; een duidelijk grensoverschrijdend stroomgebied. Maatregelen aan de ene zijde van de landsgrens hebben vooral effect wanneer zij aan de andere zijde van de landsgrens gelijkwaardig worden aangepakt. In het project ‘’DIWA’’ werken dan ook de volgende tien partners met elkaar samen: Waterschap Vechtstromen (Leadpartner), Waterschap Rijn en Ijssel, Provincie Gelderland, Universiteit Twente, Kreis Borken, Kreis Steinfurt, Landkreis Emsland, Landkreis Grafschaft Bentheim, Vechteverband en de EUREGIO. Het project heeft bovendien een budget van € 6.531.101,48.
Op dit moment wordt er zeer beperkt grensoverschrijdend samengewerkt op het thema droogte. De noodzaak hiervoor wordt wel gevoeld, maar tegelijkertijd zijn er nog veel beren op de weg die een samenwerking niet eenvoudig maken. Deze spreekwoordelijke beren zijn o.a. terug te vinden in het ontbreken van een nationaal of Europees droogtebeleid als vertrekpunt voor samenwerking en beperkte informatie-uitwisseling over droogte door gebruik van verschillende data, modellen en beoordelingsmethoden. De projectpartners van ‘’DIWA’’ willen gezamenlijk toewerken naar meer afstemming tussen overheden en gebiedsbeheerders in Nederland en Duitsland. Hiervoor zal ook een leidraad ontwikkeld worden gebaseerd op aanbevelingen ten aanzien van de governancestructuur, data uit meetnetten, ontwikkelde scenario’s en strategieën en resultaten uit gebiedspilots. Vooral door de gebiedspilots worden ook al heel concreet tijdens het project acties omgezet in de praktijk. Zo worden langs het Coevorden-Piccardie kanaal maatregelen rondom de waterretentie genomen die ervoor zorgen dat water beter in het landschap wordt vastgehouden en ook het grensoverschrijdende stroomgebied van de Geele Beek wordt onder handen genomen met als doel het verbeteren van de beschikbaarheid van water in het stroomgebied en het bevorderen van de ecologische waterkwaliteit. Een belangrijk doel in het project is ook dat Nederlandse en Duitse betrokkenen kennis met elkaar uitwisselen en leren van best practice voorbeelden van elkaar.
De Universiteit Twente draagt bij aan onderzoek naar de co-creatie van een raamwerk om droogte resilience en de effectiviteit van maatregelen te meten, de ontwikkeling van klimaatscenario's, governance strategieen en de co-creatie van transformatiepaden richting een gewenste toekomst.
UBQ4 (NWO-NWA)
Urbiquay for responsive and value-based asset management
InTo-WVL
Integrale en Toekomstbestendige ruimtelijke concepten voor waterveiligheidslandschappen
Dit project heeft als doel om de implementatie van waterveiligheidslandschappen te ondersteunen. Dit project is een samenwerking tussen twee CEM groepen en waterschap Drents-Overijsselse Delta en partners in het kader van het door het Hoogwaterbeschermingsprogramme gefinancierde project Waterveiligheidslandschappen.
GOVAQUA (EU-Horizon)
Governance innovations for a transition to sustainable and equitable water use in Europe
GOVAQUA identifies, assesses, develops and validates innovative governance instruments and approaches to support and accelerate a transition towards sustainable and equitable water use in Europe. UT research is led by CSTM (UT-BMS Faculty) and focuses on understanding and assessing under what conditions innovations contribute to a transition and collaborative and participatory approaches.
LiveQuay (NWO-NWA)
Live Insights for Bridges and Quay walls
LiveQuay biedt een geintegreerde beoordeling van de veiligheid en staat van bruggen en kademuren in een interactief beslissingsondersteunend platform gebaseerd op waarden van alle belanghebbenden. UT onderzoekers dragen bij aan betere informatievoorziening en participatie van bewoners en andere stakeholders bij het monitoren.
Dijken en Nature
Naar een integrale aanpak van hoogwaterbescherming in natuurgebieden
Doel van dit samenwerkingsproject is de ontwikkeling, implementatie en disseminatie van nieuwe kennis ten behoeve van de implementatie van natuurlijke oplossingen voor hoogwaterbescherming in natuurgebieden. Dit project is een samenwerking met waterschap Drents-Overijsselse Delta en is gekoppeld aan het door het Hoogwaterbeschermingsprogramma gefinancierde project Dijken en Natuur.
Voltooide projecten
NKWK Vitaal en Kwetsbaar
april- november 2020
In samenwerking met Deltares en consultants bieden we ondersteuning aan regionale overheden bij het nemen van beslissingen om vitale en kwetsbare infrastructuur beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De UT draagt bij aan het inzicht geven in bestaande kennis en brengt de governance context in kaart. Dit heeft geresulteerd in een aantal pagina's op kennisportaal ruimtelijke adaptatie: https://klimaatadaptatienederland.nl/overheden/vitale-kwetsbare/governance/ Dit project wordt door de nationale overheid gefinancierd in het kader van het NKWK programma klimaatbestendige stad.
Projectoverstijgende Verkenning (POV) Vecht
juli 2017 - december 2018
Waterschap Vechtstromen, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Provincie Overijssel en de Duitse waterbeheerders onderzoeken wat de beste en meest doelmatige oplossingen zijn voor de waterveiligheid van De Vecht anders dan alleen de traditionele dijkversterking. De UT had in dit project een adviserende rol bij het vormgeven van het proces.
Regional Energy Transition as Systemic Integration (RETSI)
aug. 2020 - juli 2022
De energietransitie is verbonden met andere maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatadaptatie en circulaire landbouw. Het project onderzoekt hoe een integrale aanpak de energietransitie in geschakeerde stedelijke en landelijke gebieden kan versnellen. Vervolgens worden handelingsperspectieven voor regionale en lokale overheden en bedrijven geformuleerd, zodat ze de kansen die een integrale aanpak biedt kunnen benutten. UT onderzoekers werken in dit project nauw samen met regionale partners.
KNOW2ADAPT: Knowledge transfer for climate adaptation
January 2014 - April 2017
Van de EU heb ik in 2013 een beurs gekregen om in Duitsland onderzoek te doen naar de leereffecten van Europese klimaatadaptatieprojecten.
CATCH+
Versnelling van klimaatadaptatie in Overijsselse gemeenten
Binnen CATCH+ "vertalen" we de resultaten en bevindingen van het CATCH project naar gemeenten in Overijssel. We doen als UT vergelijkend onderzoek naar de implementatie van klimaatadaptatie en ondersteunen kleinee gemeenten. Dit project is een samenwerking tussen de UT, de Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, gemeenten Enschede en Zwolle en Saxion Hogeschool.
Klimaatstad Enschede: Aanleg Stadsbeek
Adres
Universiteit Twente
Horst Complex (gebouwnr. 20), kamer Z227
De Horst 2
7522 LW Enschede
Universiteit Twente
Horst Complex Z227
Postbus 217
7500 AE Enschede
Organisaties
Download vCard