Welkom...

dr. L. Chiappini (Letizia)

Universitair docent

Over mij

Ik ben assistent-professor Digitalisering en Duurzaamheid en stadssocioloog, geïnteresseerd in kritische benaderingen van het begrip smart city en 'platformisering' als proces. Mijn werk bekritiseert dominante en extractieve platform-gedreven digitale markten, daarom stel ik het concept 'stedelijk digitaal platform' voor om platforms te analyseren die grassroots initiatieven en verzetspraktijken ondersteunen. Andere projecten onderzoeken artistieke praktijken gerelateerd aan digitale fabricage en 'makerspaces' als een alternatieve manier van ruimtelijke productie. Mijn belangrijkste onderzoeksinteresses richten zich op het vergelijken van verschillende contexten, terwijl ik ook alternatieve benaderingen onderzoek die zich richten op sociaaleconomische rechtvaardigheid en duurzaamheid. Mijn onderzoeksinteresses draaien om deze brede thema's en benaderingen: 

- Feministische, queer, antikoloniale en antiracistische perspectieven op digitale platforms
- Digitalisering, bestuur, stedelijke politiek
- Participatie en co-creatie in basisgemeenschappen
- Maken, FabLab, digitale fabricage, ambachtelijke en artistieke praktijken
- Sociale rechtvaardigheid, radicale en tegenactie
- Open source, data en praktijken van democratie en digitalisering

Ik maak voornamelijk gebruik van kwalitatieve etnografische en participatieve methoden, maar ook van digitale methodologieën, GIS mapping, digitale etnografie en UX walkthrough methoden. Ik werk als activist samen met kunstgemeenschappen in Italië en Nederland. Ik ben medeoprichter van het collectief Slutty Urbanism, onderdeel van het Oostenrijks Paviljoen op de Biënnale van Venetië - Architettura (2020-2021). Ik schrijf voor verschillende media, tijdschriften en academische tijdschriften.

Voordat ik in juni 2023 bij de Universiteit Twente kwam, was ik docent onderzoeksmethoden aan de Hogeschool Utrecht (2019-2023) en gasthoogleraar aan de Technische Universiteit Wenen, binnen de Master of Architecture and Visual Cultures (2022). Ik heb een PhD in Sociologie en Urban Studies, gezamenlijk doctoraatsprogramma, van de Universiteit van Milaan-Bicocca en Universiteit van Amsterdam. Ik heb een MA in Sociologie van de Universiteit van Milaan-Bicocca en de Universiteit van Aalborg (Erasmus Plus) en een BA in Literatuur en Filosofie van de Universiteit van Parma.

Publicaties

Recent
Chiappini, L., Halauniova, A., & Lin, Y.-T. (2021). Glitches from the Pandemic. In Platform Urbanism and Its Discontents nai010 publishers.
Anselmi, G. , Chiappini, L., & Prestileo, F. (2021). The greedy unicorn: Airbnb and capital concentration in 12 European cities. City, Culture and Society, 27, Article 100412. https://doi.org/10.1016/j.ccs.2021.100412
Chiappini, L., & Bogers, L. (Eds.) (2019). The Critical Makers Reader: (Un)learning Technology. (Institute of Network Cultures), (The INC Reader series; No. 12). Institute of Networked Cultures. https://doi.org/10.25969/MEDIAREP/19278

Verbonden aan Opleidingen

Master

Vakken Collegejaar  2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
 

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences
Ravelijn (gebouwnr. 10), kamer 1242
Hallenweg 17
7522NH  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences
Ravelijn  1242
Postbus 217
7500 AE Enschede

Social Media