Ik werk als universitair docent bij Universiteit Twente, senior onderzoeker bij Fonds Slachtofferhulp en gastonderzoeker bij Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht (NL), Aarhus Universiteit (Denemarken) en de Universiteit van New South Wales (AUS). Mijn onderzoek richt zich op de definitie, het meten, het voorspellen en het behandelen van verstoorde rouwklachten bij volwassenen en kinderen die een verlies hebben meegemaakt.
In projecten bij mensen die een verlies hebben meegemaakt door een langdurige vermissing, moord, MH17 vliegramp, verkeersongevallen, COVID-19 en Russische oorlog in OekraĂŻne bestudeer ik risicofactoren en behandeling van klachten. Als auteur heb ik meer dan 80 peer-reviewed artikelen geschreven. Volgens een bibliometrische studie uit 2023 naar de meest productieve/invloedrijke auteurs op het gebied van persisterende-rouw (https://doi.org/10.1080/07481187.2023.2196734) ben ik de derde meest productieve academicus in de wereld.
Als hoofdaanvrager heb ik onderzoekssubsidies ontvangen (> 870.000 euro) voor tien onderzoeksprojecten, waaronder de NWO Veni-grant in 2022. Als mede-aanvrager heb ik onderzoekssubsidies ontvangen (>250.000 euro) voor vier onderzoeksprojecten. De volgende subsidiegevers ondersteunen mijn werk: Fonds Slachtofferhulp, Nederlands Ministerie van Justitie en Veiligheid, NWO, SASS, Stichting Catharine van Tussenbroek en Universiteit Utrecht en Twente Fonds.
Overige functies:
1. Editor special issue over rouw in Frontiers in Psychiatry (https://www.frontiersin.org/research-topics/23195/consequences-and-aftercare-of-a-traumatic-loss-of-a-loved-one) (2021-2023)
2. Ad-hoc reviewer voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften (zie voor overzicht https://www.webofscience.com/wos/author/record/155722)
3. Voormalig lid dagelijks bestuur van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (zie www.ntvp.nl). Dit is een beroepsvereniging voor clinici en onderzoekers die werken met psychotrauma. De NtVP bestaat uit ruim 600 leden en heeft ~14.000 LinkedIn volgers (2019-2023)
4. Voorzitter Special Interest Group Traumatische Rouw bij de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (2023-heden)
5. Finance/Research officer Bereavement Network Europe (community die Europese professionals die werken met nabestaanden verbindt (2020-heden)
6. Docent onderzoek bij PPO (een post-master opleiding voor klinisch psychologen (2019-2023)
7. Lid redactieraad Impact Magazine (https://oorlog.arq.org/nl/impact-magazine-0) (2021-heden)
8. Beoordelingscommissielid Nederlands Veteranen Instituut (2022)
Co-promotor/Hoofdonderzoeker/Dagelijks begeleider
PhD kandidaat Iris van Dijk (2020-2024)
PhD kandidaat Lyanne Reitsma (2020-2024)
PhD kandidaat Lieke Nijborg (2022-2025)
PhD kandidaat Deniz Ergun (2023-2027)
PhD commissielid
PhD Sander Vos (2021)
Â
Bent u of kent u iemand die een verlies heeft meegemaakt en wilt u weten in hoeverre u rouwreacties ervaart? Dan kunt u via onderstaande link de vragenlijst invullen. U krijgt dan vrijblijvend advies:
https://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_57HJha2O0fi0fDE
Expertises
Psychology
- Grief
- Depression
- Posttraumatic Stress Disorder
- Treatment
- Research
- Self-Report
- Systematic Literature Review
- Cognitive Behavioral Therapy
Organisaties
Publicaties
2024
2023
Onderzoeksprofielen
Verbonden aan opleidingen
Vakken collegejaar 2024/2025
Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
Vakken collegejaar 2023/2024
Lopende projecten
The TALE study
TGI-CA Assessment after Loss in Europe
Het hoofddoel van de TALE-studie is om de psychometrische eigenschappen te evalueren van de Traumatic Grief Inventory-Clinician Administered (TGI-CA). De TGI-CA is een interview om verstoorde rouwklachten uit te vragen volgens de meest recente diagnostische criteria van de DSM-5 en ICD-11. In dit onderzoek worden gegevens van Nederlandse en Duitstalige nabestaanden verzameld door middel van telefonische interviews. Samenwerkingspartners: drs. Minita Franzen (Rijksuniversiteit Groningen), dr. Carina Heeke (Freie UniversitÀt Berlin) en prof. dr. Paul A. Boelen (Universiteit Utrecht en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum).
Rouw na Vliegramp MH17
Doel: het in kaart brengen van het beloop van klachten over tijd bij mensen van wie één of meerdere dierbaren zijn omgekomen bij de ramp met vlucht MH17. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van latent class growth modeling en cross-lagged panel analyses. Daarnaast wordt de effectiviteit van een therapie voor deze doelgroep geëvalueerd in een randomized controlled trial. Samenwerkingspartners: prof. dr. Jos de Keijser (RUG), prof. dr. Paul A. Boelen (Universiteit Utrecht en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum), prof. dr. Geert E. Smid (Centrum '45 en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum) en dr. Angela Nickerson (University of New South Wales, Australië).
Behandelig van verstoorde rouw na verlies van een dierbare tijdens de coronapandemie
Rouw en corona
Dit PhD-project bestaat uit twee behandelstudies: 1) in een gerandomiseerde gecontroleerde studie worden de effecten van een online onbegeleide rouw-gerichte cognitieve gedragstherapie (vs. wachtgroep) geëvalueerd bij mensen die een verlies hebben meegemaakt tijdens de pandemie 2) in een gecontroleerde studie worden de effecten van een online begeleide rouw-gerichte cognitieve gedragstherapie (vs. een begeleide variant) geëvalueerd bij mensen die een verlies hebben meegemaakt tijdens de pandemie. Onderzoeksteam: Lyanne Reitsma (PhD-student) Lonneke Lenferink (hoofdonderzoeker/hoofdaanvrager) Paul Boelen and Jos de Keijser (mede-aanvragers)
CONNECT project
CONNECT
Het doel van dit project is het in kaart brengen van het beloop en determinanten van psychotraumaklachten ten gevolge van de coronapandemie onder de algemene Nederlandse bevolking. Dit is een longitudinaal vragenlijstonderzoek onder ruim 2000 Nederlanders. De studie maakt deel uit van een pan-Europese studie naar de positieve en negatieve gevolgen van de coronapandemie uitgevoerd in elf Europese landen. Samenwerkingspartners: European Society for Traumatic Stress Studies (ESTSS), Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP), prof. dr. Trudy Mooren (Universiteit Utrecht, Centrum '45), drs. Suzan Soydas (Universiteit Utrecht), dr. Joanne Mouthaan (Universiteit Leiden), drs Marloes Eidhof (Radboud Universiteit, Reinier van Arkel), dr. Marie-José van Hoof (Universiteit Leiden) en dr. Simon Groen (GGZ Drenthe)
The Aarhus Bereavement Study
TABstudy
De Aarhus Bereavement Study (TABstudy) is een lopend longitudinaal register-based onderzoek naar rouwreacties bij volwassenen dat wordt geleid door associate prof. Maja O'Connor bij Aarhus Universiteit (Denemarken). Aarhus Universiteit heeft mij een reisbeurs toegewezen voor een onderzoeksbezoek in het najaar van 2022 zodat ik kon samenwerken op dit project door middel van analyseren van dyad-data m.b.v. structural equation modelling.
TrafVic
Doel: het identificeren van risicofactoren voor het ontwikkelen psychische klachten bij mensen van wie een dierbare is overleden door een verkeersongeval. Ook wordt de effectiviteit van een een online behandeling geevalueerd voor deze doelgroep. Samenwerkingspartners: prof. dr. Jos de Keijser (RUG), prof. dr. Paul A. Boelen (Universiteit Utrecht en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum), prof. dr. Geert E. Smid (Centrum '45 en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum) en dr. Maarten Eisma (RUG)
De effectiviteit van Rouwhulp
Doel: het evalueren van de effectiviteit van een psychologische behandeling voor het reduceren van langdurige rouwklachten onder kinderen en jeugdigen van wie een dierbare is overleden. Samenwerkingspartners: prof. dr. Paul A. Boelen (Universiteit Utrecht en Arq Nationaal Psychotrauma Centrum) en dr. Mariken Spuij (Universiteit Utrecht)
Measurements Archive of Reactions to Bereavement from Longitudinal European Studies (MARBLES) project
Doel: het ontwikkelen van een internationaal data-archief voor secundaire analyses o.b.v. Findable, Accessible, Interoperable and Reusable (FAIR) rouw data van longitudinale (non-interventie) studies bij volwassenen. Samenwerkingspartners: prof. dr. Paul A Boelen (Universiteit Utrecht en ARQ nationaal psychotrauma centrum) en Nancy Kassam-Adams (Childrenâs Hospital of Philadelphia and the University of Pennsylvania Perelman School of Medicine, Philadelphia, USA)
Op weg naar gepersonaliseerde rouwbehandeling: Onderzoeken van individuele verschillen in reacties op rouwbehandeling
Een langdurige rouwstoornis is een invaliderende aandoening die 10% van de nabestaanden treft. Tot op heden heeft effectonderzoek naar behandeling van langdurige rouwklachten zich gericht op symptoom-veranderingen op groepsniveau, waardoor variaties in rouwreacties worden genegeerd. Gepersonaliseerde behandeling van langdurige rouwklachten verbetert mogelijk behandeluitkomsten. Dit project draagt op de volgende drie manieren bij aan gepersonaliseerde behandeling van langdurige rouwklachten: (i) verbeteren van kennis over verschillende rouw-trajecten tijdens de behandeling van verstoorde rouw middels een nieuw FAIR data-archief; (ii) bestuderen van rouw in het dagelijks leven; (iii) bieden van dynamische ondersteuning in het dagelijks leven bij behandeling van een langdurige rouwstoornis. 2022-2026 Veni-grant NWO
TrafVic Kids
De doelen van dit PhD-project (2020-2024) zijn om: 1) een klinisch interview te ontwikkelen en te valideren voor het meten van verstoorde rouwklachten bij kinderen en 2) een online behandeling voor verstoorde rouw te ontwikkelen en te evalueren voor kinderen die een dierbare zijn verloren door een verkeersongeval. PhD-student is Iris van Dijk Promotoren: prof. dr. Paul Boelen en prof. dr. Jos de Keijser Co-promotor en dagelijks begeleider: dr. Lonneke Lenferink
Voltooide projecten
In de pers
Media outlet highlights
Original title [English title]
Link
Date (day/month/year)
- Interview Dutch national newspaper Algemeen Dagblad
Zoektocht naar vermiste SamuĂ«l gestaakt: âWe moeten nu accepteren dat hij niet gevonden wordtâ [The search for SamuĂ«l discontinued: âWe now need to accept that he will not be foundâ]
https://www.ad.nl/amersfoort/zoektocht-naar-vermiste-samuel-gestaakt-we-moeten-nu-accepteren-dat-hij-niet-gevonden-wordt~abf93ac13/
28/9/2021 - Interview professional Dutch magazine Vakblad Uitvaart
Grotere kans op rouwstoornis door corona [Increased risk of a grief disorder due to corona]
https://uitvaartmedia.com/webshop-vakbladuitvaart/
01/12/2020 - Interview Dutch national newspaper Algemeen Dagblad
Hoe rouw je in tijden van corona? [How to grieve in times of COVID?]
https://www.ad.nl/binnenland/hoe-rouw-je-in-tijden-van-corona-ik-heb-het-afscheid-in-kleine-kring-juist-als-prettig-ervaren~a0d5bb43/
28/10/2020 - Blog Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma
Yalom: âGet in therapy; go through your own issues!â
https://www.ntvp.nl/yalom-get-in-therapy-go-through-your-own-issues/?mc_cid=0da9d4e3b2&mc_eid=dce7448dc8
23/10/2020 - Interview Dutch national radio Radio1
Radio 1: Online rouwen tijdens pandemie [Grieving online during pandemic]
https://www.nporadio1.nl/fris/onderwerpen/66163-2020-10-11-online-rouwen-om-coronadoden-kan-dat-wel
11/10/2020 - Dutch national t.v. Nieuwsuur
Hoe is het om door corona nooit echt afscheid te kunnen nemen van je geliefde [What is it like to never really say goodbye to your loved one because of corona?]
https://nos.nl/nieuwsuur/video/2350976-hoe-is-het-om-door-corona-nooit-echt-afscheid-te-kunnen-nemen-van-je-geliefde.html
04/10/2020 - Online Dutch article published by Fund Victim Support
Afscheid en rouw in tijden van corona [Farewell and grief in COVID-19 times]
https://slachtofferwijzer.nl/nieuws/afscheid-en-rouw-in-tijden-van-corona/
30/03/2020 - Live-interview Dutch national radio Radio1
Impact op achterblijvers van vermiste is enorm [impact on those left behind after a disappearance is huge]
https://www.nporadio1.nl/langs-de-lijn-en-omstreken/onderwerpen/526611-impact-op-achterblijvers-van-vermiste-is-enorm
22/01/2020 - Interview Dutch national newspaper Algemeen Dagblad
Hierdoor maakt de vermissing van Dirk Dalebout meer los dan andere zaken [This is why the disappearance of Dirk Dalebout results in relatively more reactions than other cases]
https://www.ad.nl/dordrecht/hierdoor-maakt-de-vermissing-van-dirk-dalebout-meer-los-dan-andere-zaken~acdd2aa7/?referrer=https://www.google.com/
11/08/2019 - Interview Dutch national newspaper Algemeen Dagblad
Bijna 300 vermiste Nederlanders: het kan ook jou overkomen [Nearly 300 missing Dutch people: it could also happen to you
https://www.ad.nl/binnenland/bijna-300-vermiste-nederlanders-het-kan-ook-jou-overkomen~a45b335a/
24/02/2019 - Interview Dutch national newspaper Volkskrant Magazine
"Ik zou zo graag willen horen uw kind is dood" [âI would like to hear your child is deadâ]
https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/ik-zou-zo-graag-willen-horen-uw-kind-is-dood/
16/02/2019 - Interview Dutch professional magazine "de Psycholoog"
Tussen hoop en vrees [In limbo]
https://www.tijdschriftdepsycholoog.nl/artikelen/tussen-hoop-en-vrees/
05/10/2018 - Interview Dutch national newspaper NRC Handelsblad
"Hardnekkige rouw om een vermiste" [Disturbing grief after someone is missing]
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/18/hardnekkige-rouw-om-een-vermiste-a1606943
18/06/2018 - Online interview for Dutch national news NOS
Mensen die hoop houden na de vermissing van een dierbare hebben de meeste klachten [People who maintain hope after the disappearance of loved one have the highest distress]
https://nos.nl/op3/artikel/2196589-mensen-die-hoop-houden-na-de-vermissing-van-een-dierbare-hebben-de-meeste-klachten.html
06/10/2017 - Interview regional Dutch newspaper âde Stentorâ
Achterblijvers van vermisten in therapie [Relatives of missing people in treatment]
www.destentor.nl/nieuws/achterblijvers-van-vermisten-in-therapie~a476fb96/
06/06/2016 - Live regional Dutch television interview Omroep Brabant
88 Brabanders langdurig vermist [88 people from the region Brabant are long-term missing]
https://youtu.be/kpWTcZs8P1E
04/01/2015
Organisaties
Download vCard