Welkom...

prof.dr. M.D.T. de Jong (Menno)

Hoogleraar

Over mij

Menno D.T. de Jong is hoogleraar technische en organisationele communicatie bij de afdeling Communicatiewetenschap. Zijn onderzoek richt zich op de rol van communicatie in maatschappelijke en organisatorische uitdagingen. Communicatie is bij dergelijke uitdagingen altijd deel van het probleem en deel van de oplossing, nooit beperkt tot media en expliciete boodschappen en altijd nauw verweven met de inhoud. Zijn onderzoek betreft een grote variëteit aan praktisch relevante onderwerpen, waarbij communicatie bestudeerd wordt in relatie tot organisatiekenmerken, technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden van design. Hij probeert altijd praktische relevantie en academische diepgang te combineren.

Voorbeelden van actuele onderwerpen zijn:

  • Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid
  • De energietransitie
  • Online privacy en security
  • Globalisering en culturele verschillen
  • Competenties van communicatieprofessionals
  • Huisstijlmanagement
  • Usability, user experience, appropriatie en implementatie van technologie

Menno is lid van de editorial boards van acht wetenschappelijke tijdschriften. Van 2009 tot 2015 was hij hoofdredacteur van Technical Communication, het wetenschappelijke tijdschrift van de Society for Technical Communication (STC). Hij ontving veel prijzen en onderscheidingen voor zijn wetenschappelijke werk, waaronder twee oeuvreprijzen (van de STC en de IEEE Professional Communication Society) en twee Landmark Paper awards van de IEEE Professional Communication Society.

Tot nu toe heeft hij 18 promotietrajecten tot een goed einde gebracht. Drie van zijn promovendi hebben na hun promotie een NWO-venibeurs gekregen.

Expertises

Social Sciences
Communication
Determinants
Instruction
Netherlands
Personal Data
Website
Medicine & Life Sciences
Alcohols
Business & Economics
Organizational Identification

Nevenactiviteiten

  • Tappan BV
    Board of Commissioners Tappan

Publicaties

Recent
Fuller, M., Kamans, E. , van Vuuren, M., Wolfensberger, M. , & de Jong, M. D. T. (2021). Conceptualizing Empathy Competence: A Professional Communication Perspective. Journal of business and technical communication, 35(3), 333-368. https://doi.org/10.1177/10506519211001125

Pure Link

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences
Cubicus (gebouwnr. 41), kamer C201
De Zul 10
7522NJ  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences
Cubicus  C201
Postbus 217
7500 AE Enschede