Martin Rosema is werkzaam als universitair docent politicologie aan de Universiteit Twente. Zijn taken liggen vooral in het onderwijs (80%): hij doceert verschillende vakken op het gebied van openbaar bestuur, democratische legitimiteit en Europese politiek in de bachelor en master programma's van Bestuurskunde (incl. MS&T) en Europese Studies, terwijl hij daarnaast lesgeeft over onderzoeksmethoden in de pre-master Psychologie. Verder doceert hij een universiteitsbrede minor over het bestuur van studentorganisaties.
In zijn onderzoek richt Martin zich op thema's als digitale democratie (met name 'decision support systems', zoals kieswijzers), democratische innovatie, algoritmisch bestuur, en het gebruik van moderne technologie (bijv. neuroimaging en virtual reality) voor het bestuderen van emoties, politieke attituden, en gedragsverandering. In de voorbije jaren deed Martin veel onderzoek naar verkiezingen en referenda, met name de psychologie van stemgedrag. Hij publiceerde over onderwerpen als beslismodellen van stemgedrag, binding met politieke partijen, strategisch stemmen, opkomst bij verkiezingen, en landelijke en gemeentelijke referenda.
Voordat hij in Twente kwam werken, studeerde Martin politicologie aan de Universiteit Leiden en sociale- en ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Cambridge. In 2004 behaalde hij zijn doctorstitel in Leiden op basis van een proefschrift over de psychologie van stemgedrag. Later was hij was korte periodes gastdocent bij University College Utrecht (2006) en de Radboud Universiteit in Nijmegen (2019).
Martin heeft diverse posities bekleed in redacties van tijdschriften en besturen van beroepsorganisaties: hij was redacteur van de wetenschappelijke tijdschriften Res Publica (2007-2010) en Political Psychology (2015-2018), co-directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (2006), lid van de governing council van de International Society of Political Psychology (2008-2011) en bestuurlid van de Nederlandse Kring voor Wetenschap der Politiek (2009-2015). Martin wordt geregeld geraadpleegd door media, landelijke en gemeentelijke overheden, en diverse andere organisaties vanwege zijn expertise over verkiezingen en referenda.
Organisaties
Martin Rosema doet momenteel onderzoek naar thema's als digitale democratie (met name 'decision support systems', zoals kieswijzers), democratische innovatie, algoritmisch bestuur, en het gebruik van moderne technologie (bijv. neuroimaging en virtual reality) voor het bestuderen van emoties, politieke attituden, en gedragsverandering.
De voorbije jaren deed Martin veel onderzoek naar verkiezingen en referenda, met name de psychologie van stemgedrag. Hij publiceerde over onderwerpen als beslismodellen van stemgedrag, binding met politieke partijen, strategisch stemmen, opkomst bij verkiezingen, en landelijke en gemeentelijke referenda. Andere thema's in zijn onderzoek waren de kwaliteit van politieke representatie en politieke psychologie. Voor meer informatie over zijn afgeronde onderzoek, zie deze persoonlijke webpagina.
Publicaties
2021
2020
Onderzoeksprofielen
Sinds hij in 2001 aan de Universiteit Twente kwam werken, heeft Martin Rosema ruim 30 verschillende vakken ontworpen en gedoceerd op bachelor- en master-niveau over diverse onderwerpen op het terrein van de bestuurskunde, politicologie en onderzoeksmethoden. Studenten hebben hem meerdere keren genomineerd voor de prijs voor beste docent.
Momenteel doceert Martin verscheidene vakken op het gebied van openbaar bestuur, democratische legitimiteit, en Europese politiek in de bachelor en master programma's van Bestuurskunde (inclusief MS&T) en Europese Studies, terwijl hij daarnaast lesgeeft over onderzoeksmethoden bij de pre-master Psychologie. Verder doceert hij een universiteitsbrede minor over het bestuur van studentorganisaties.
Voor meer informatie over zijn huidige vakken, zie onderstaande links of de Osiris website.
Vakken collegejaar 2024/2025
Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
Vakken collegejaar 2023/2024
Adres
Universiteit Twente
Capitool 15 (gebouwnr. 78), kamer 128
Universiteit Twente
Cubicus C337
Postbus 217
7500 AE Enschede
Organisaties
Download vCard