Welkom...

dr. M.S.D. Oostinga (Miriam)

Universitair docent

Over mij

Ik wil mensen helpen hun volle potentieel te benutten. Inzicht krijgen in je eigen gedrag en hoe andere hierop reageren is hierbij cruciaal. Ikzelf kan hieraan bijdragen door kennis over gedrag te vertalen naar beleid en praktijk.

 

In mijn werk als onderzoeker heb ik dit altijd geprobeerd te doen. Zo keek ik naar controlemethoden die mensenhandelaren gebruiken om hun slachtoffers in bedwang te houden, de effecten van detentie op het verdere leven van (ex-)gedetineerden en de invloed van cultuur op crisisonderhandelingen. Mijn promotieonderzoek, dat zich richtte op het herstellen van communicatiefouten in crisisonderhandelingen en verdachtenverhoren, leerde mij hoe de innerlijke belevingswereld van mensen hun gedrag kan verklaren. In mijn onderzoeksprojecten zal ik dan ook op zoek gaan naar die diepere laag: waarom doen mensen wat ze doen?

 

Echter het ontwikkelen van kennis alleen is niet genoeg. Alhoewel het mooi is als we onze kennis kunnen verspreiden binnen de academische wereld, heeft de maatschappij er het meeste aan als wij onze kennis op zo’n manier vertalen dat we er iets mee kunnen. Om dit te doen, zie ik het als taak van wetenschappers om bruggen te bouwen tussen praktijk, beleid en wetenschap om deze verschillende wereld te verbinden. In de afgelopen twee jaar, heb ik deze ambitie heel letterlijk genomen en heb ik gewerkt in de beleidswereld (Ministerie van Justitie en Veiligheid) en de praktijk (TwynstraGudde). In deze posities heb ik geleerd hoe het kennislandschap op het gebied van veiligheid er in Nederland uitziet, hoe de bestuurlijk-sensitieve context werkt en voor welke uitdagingen wij in het veiligheidsdomein staan. In mijn huidige functie integreer ik deze inzichten om daarmee beleid, wetenschap en praktijk dichter bij elkaar te brengen.

 

Kijk voor een uitgebreid CV op mijn LinkedIn of persoonlijke website.

Expertises

Medicine & Life Sciences
Communication
Law Enforcement
Negotiating
Police
Social Sciences
Communication
Interaction
Law Enforcement
Management

Onderzoek

Huidige projecten:

  • Waarden in de opsporing. De betekenis die rechercheurs geven aan administratieve taken
  • Augmented reality in de politiepraktijk
  • Communicatiefouten managen in crisisonderhandelingen

Afgeronde projecten:

  • Communicatiefouten managen in politie-burger interacties (PhD, 2014-2017)
  • Culturele verschillen, beïnvloeding en crisisonderhandelen (2013-2014)
  • Gevolgen van gevangenisstraf voor (ex-)gedetineerden (2012-2013)
  • Getuigenverklaringen van mensenhandel (2013)
  • Mensenhandel voor seksuele exploitatie (Master, 2012)

Publicaties

Recent
Haandrikman, M. J. M., Fokkens, A. , Oostinga, M. S. D., & Schipper-van Veldhoven, N. (Accepted/In press). The psychology of resilience: empowering athletes with a potential risk of experiencing sexual violence in sports. In The Social Contexts of Young Adulthood IntechOpen.
Oostinga, M. S. D. (2018). Breaking (the) ice: communication error management in law enforcement interactions. [PhD Thesis - Research UT, graduation UT, University of Twente]. University of Twente. https://doi.org/10.3990/1.9789036544931

Pure Link

Google Scholar Link

Onderwijs

Bachelor en master thesis begeleiden.

Vakken Collegejaar  2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
 

Vakken Collegejaar  2022/2023

Contactgegevens

Bezoekadres

Universiteit Twente
Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences
Cubicus (gebouwnr. 41), kamer C234
De Zul 10
7522NJ  Enschede

Navigeer naar locatie

Postadres

Universiteit Twente
Faculty of Behavioural, Management and Social Sciences
Cubicus  C234
Postbus 217
7500 AE Enschede

Werkdagen

Week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Even
Oneven

Social Media