Welkom op mijn homepage. Hier vindt u informatie over mijn professionele activiteiten en projecten. Gebruik de bovenstaande tabbladen om te navigeren.

Ik ben hoogleraar in stochastische netwerken aan de Universiteit Twente, de directeur van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde (LNMB), en Research Fellow van het Europese onderzoeksinstituut EURANDOM.

Mijn onderzoek concentrert zich op stochastische processen en besliskunde. U kunt mijn recente publicaties en projectinformatie vinden in de tabbladen "Onderzoek" en "Projecten" hierboven.

Naast mijn onderzoek ben ik actief in het bevorderen van genderdiversiteit in de academische wereld door mijn rollen als vertegenwoordiger voor Nederland bij de European Women in Mathematics Association en bij het Committee for Women in Mathematics van de International Mathematical Union. Daarnaast ben ik lid van de adviesraden van de nationale verenigingen van vrouwen in de wiskunde in Cyprus en in Griekenland.

Ik ben momenteel redacteur van  IISE TransactionsMathematical Methods of Operations ResearchOR Spectrum, en INFOR, en heb regelmatig deelgenomen in programmacommissies voor conferenties op het gebied van toegepast kansrekening en besliskunde.

 

Koppelingen


Mijn CV (bijgewerkt: maart 2024)
Energiegroep @UT
Mijn onderzoek @UT
arXiv
ORCiD
Research Gate
ResearcherID
Scopus

Expertises

  • Computer Science

    • Models
    • Approximation (Algorithm)
    • Service
    • Server
    • Distribution Network
  • Mathematics

    • Approximation
    • Queue Length
    • Asymptotics

Organisaties

Nevenwerkzaakheden

  • IISE Transactions (Taylor and Francis Online)Associate editor IISE Transactions
  • Mathematical Methods of Operations Research (Springer)Associate editor MMOR
  • OR Spectrum (Springer Nature Switzerland AG)Associate editor OR Spectrum
  • INFOR: Information Systems and Operational ResearchAssociate editor INFOR
  • LNMBDirector LNMB

Ik richt me op de prestaties van stochastische verwerkingsnetwerken met gelaagde architecturen met typische toepassingsdomeinen op datacenters, energie- en productienetwerken. Daarnaast heb ik gewerkt aan perturbatieanalyse voor heavy-tailed risicomodellen, Lévy-processen, grote afwijkingen voor niet-monotone stochastische recursies, en proportionele eerlijkheid in zwaar geladen netwerken. 

Publicaties

2024
Improved likelihood estimation for noisy gamma degradation processes via sequential Monte Carlo (E-pub ahead of print/First online). Buist, M., Vaisman, R. & Vlasiou, M.https://doi.org/10.1080/03610918.2024.2358128Optimization of Inventory and Capacity in Large-Scale Assembly Systems Using Extreme-Value Theory, 131-166. Meijer, M. S., Schol, D., Jaarsveld, W. v., Vlasiou, M. & Zwart, B.https://doi.org/10.1287/stsy.2022.0014Scale-free cascading failures: Generalized approach for all simple, connected graphs. ArXiv.org. Janicka, A., Sloothaak, F. & Vlasiou, M.https://doi.org/10.48550/arXiv.2403.11727ASIP tandem queues with consumption, 14-15. Yeger, Y., Boxma, O., Resing, J. & Vlasiou, M.https://doi.org/10.1145/3649477.3649486Message from the Technical Program Committee Chairs, 3. Barford, P., Vlasiou, M. & Ying, L.https://doi.org/10.1145/3649477.3649480ASIP tandem queues with consumption, Article 102380. Yeger, Y., Boxma, O., Resing, J. & Vlasiou, M.https://doi.org/10.1016/j.peva.2023.102380Comparing Power Flow Models in Tree Networks with Stochastic Load DemandsIn Operations Research and Enterprise Systems: 11th International Conference, ICORES 2022, Virtual Event, February 3–5, 2022, and 12th International Conference, ICORES 2023, Lisbon, Portugal, February 19-21, 2023, Revised Selected Papers (pp. 138-167). Springer Nature. Christianen, M. H. M., Vlasiou, M. & Zwart, B.https://doi.org/10.1007/978-3-031-49662-2_8
2023
Polyhedral restrictions of feasibility regions in optimal power flow for distribution networks. ArXiv.org. Christianen, M. H. M., Kempen, S. v., Vlasiou, M. & Zwart, B.The Distance Between: An algorithmic approach to comparing stochastic models to time-series data. Research Square Publications. Sherlock, B., Boon, M. A., Vlasiou, M. & Coster, A.https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-3712556/v1Measuring Effects Of Mini-Lectures On Improving Student Engagement And OutcomesIn SEFI Annual Conference 2023: Engineering Education for Sustainability, Article 36 (pp. 2020-2029). Societe Europeenne pour la Formation des Ingenieurs (SEFI). Engbers, V., Gündlach, R., Regis, M. & Vlasiou, M.https://doi.org/10.21427/MPG1-QC26

Onderzoeksprofielen

Ik geef cursussen in waarschijnlijkheidstheorie, stochastische processen, epidemiologie van infectieziekten en prestatiemodellering. Ik begeleid regelmatig BSc-, MSc- en PhD-scripties, stages en PDEng-projecten over deze onderwerpen. Voor meer informatie over beschikbare projecten neem contact met mij op.

In 2010 heb ik mijn Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) behaald en heb ik mij via verschillende professionele ontwikkelingstrajecten verder geschoold in het onderwijs. Ik ben lid geweest van de facultaire Didactiekcommissie en de BKO-commissie. Ik heb verschillende beurzen gekregen voor onderzoek in het wiskundeonderwijs. Vind hier informatie over mijn laatste project.

Verbonden aan opleidingen

Vakken collegejaar 2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2022/2023

Lopende projecten

Stochastische processen aangedreven door niet-convexe problemen

Het project richt zich op stochastische processen die aangedreven worden door niet-convexe optimalisatieproblemen. Deze processen komen van nature voor als multi-schaalmodellen die congestie beschrijven in door de mens gemaakte systemen zoals energie- en communicatienetwerken. Omdat het Markov-processen zijn op oneindig-dimensionale toestandsruimten, is hun analyse wiskundig uitdagend en zijn de huidige technieken onvoldoende: lineaire benaderingen van het probleem van de toewijzing van hulpbronnen kunnen leiden tot een slecht begrip van dergelijke systemen en tot suboptimale ontwerpen, vooral onder kritische belasting. We ontwikkelen wiskundige resultaten in de context van het opladen van elektrische voertuigen, analyseren hun vloeistof modellen en passen ze toe om controleregels af te leiden die congestie in elektriciteitsnetwerken efficiënt aanpakken.

AI voor Energienetwerken

Dit project focust op het ontwikkelen van een framework voor het coördineren van flexibiliteit in het distributienetwerk van elektriciteit. Door de toename van decentrale elektriciteitsproductie en overige elektrificatie wordt het distributienet steeds meer overbelast en onvoorspelbaar. Het uitbreiden van het distributienet zou deze problemen oplossen, maar in de praktijk duurt dit te lang om de problemen van nu en in de nabije toekomst op te lossen. Een oplossing die nu bruikbaar is meer inzetten om flexibel gebruik van elektriciteit. In deze context betekend flexibiliteit de mogelijkheid van het verplaatsen van elektriciteitsverbruik in tijd. Dit kan dan gebruikt worden om bijvoorbeeld een deel van het piek-verbruik te schuiven om er zo voor te zorgen dat deze piek niet over de limiet van het distributienet gaat. The netbeheerder (de partij verantwoordelijk voor het distributienet) heeft verschillende bronnen van flexibiliteit, zoals specifieke contracten met netgebruikers, en flexibiliteitsmarkten. Echter is het optimaal geïntegreerd gebruik van deze flexibiliteitsbronnen niet triviaal. Het ontwikkelen van een methode om deze verschillende flexibiliteitsbronnen te gebruiken is daarom de focus van dit project. De methode zal bestaan uit een combinatie van mathematical programming, machine learning, implicit learning, en reinforcement learning. Dit project is onderdeel van het ICAI Lab ‘AI for Energy Grids’, in het LTP ROBUST programma.

De wiskunde van stochastisch transport en signalering in cellen

Gelaagde stochastische netwerken met beperkte bronnen

Dit project bestudeert wiskundige modellen die belangrijk zijn bij de prestatieanalyse van netwerken, zoals communicatie-, computer- en energiesystemen. Het project richt zich met name op de analyse van systemen met meerdere interactieve lagen die beperkte middelen delen, waarbij de mate van het delen van middelen wordt beperkt door noodzaak (bv. een buffer) of door keuze (bv. om een minimaal prestatieniveau te garanderen). Deze systemen zijn wiskundig zeer uitdagend, met weinig bekende resultaten en inzichten. We richten ons op asymptotische en algoritmische technieken voor netwerken waar alle actieve servers een gemeenschappelijke bron delen op een manier met beperkte processordeling. We nemen ongeduld van gebruikers en algemene servicetijden op. We bewijzen vloeistof- en diffusielimietstellingen van stochastische netwerken met meerdere knooppunten met meerdere op elkaar inwerkende lagen door gebruik te maken van Markov-, vernieuwings- en meetwaardeprocessen. Op een abstract niveau zijn de methoden die we gebruiken en ontwikkelen afkomstig uit de wachtrijtheorie, waarschijnlijkheidstheorie, optimalisatietheorie en engineering van energiesystemen.

Extreme-waardetheorie voor grote fork-join-wachtrijen

Het project is geïnspireerd door het modelleren van vertragingen in toeleveringsketens voor hightechfabrikanten, zoals ASML, Philips Healthcare en Boeing. Deze toeleveringsketens zijn erg groot in vergelijking met de typische toeleveringsketen in de industrie. Een gemeenschappelijk kenmerk is dat veel hightech toeleveranciers zich specialiseren in het produceren en leveren van een specifiek onderdeel van het eindproduct. In dit systeem bepaalt de langzaamste leverancier de vertraging van de fabrikant. Om deze vertraging te modelleren, beschouwen we het N-server fork-join wachtrijnetwerk, waarin elke server een unieke leverancier vertegenwoordigt en de aankomststroom de bestellingen van de fabrikant aangeeft. We onderzoeken het gedrag van de langste wachtrij en de langste wachttijd door limietresultaten te bewijzen naarmate het aantal servers N convergeert naar oneindig. We stellen bovendien een gecentraliseerd basisvoorraad- en capaciteitsbeleid voor om de kosten van vertragingen te minimaliseren. Om deze doelstellingen te bereiken, gebruiken we de resultaten van de theorie van extreme waarden, diffusiebenaderingen, principes van grote afwijkingen, theorie over toevalsvariabelen met grote staarten en newsvendormodellen.

Scan de QR-code of
Download vCard