Nastasia Griffioen is postdoctoraal onderzoeker bij de Technology, Human, and Institutional Behaviour groep van de Universiteit Twente, en tevens lid van het internationale Games for Emotional and Mental Health Lab (GEMH Lab). Na met honours haar Bachelor Psychologie te hebben behaald aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vervolgde ze haar opleiding met de Research Master in Cognitive Neuroscience aan de Universiteit Leiden.

Gedurende haar opleiding varieerden de onderzoeksprojecten van Nastasia van de Sapir-Whorf hypothese tot het bestuderen van de effecten van negatieve priming op visueel bewustzijn. Meer recentelijk, tijdens haar PhD aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft Nastasia zich gestort op de relatie tussen het gebruik van sociale media en het welzijn van jongvolwassenen.

Nastasia hecht veel waarde aan transparantie en openheid van onderzoek door middel van preregistraties en het publiceren van code en datasets. Daarnaast werkt ze constant aan het verbeteren van de kwaliteit van onderzoek d.m.v. nieuwe onderzoeksmethodes.

In haar onderzoek streeft Nastasia ernaar jongeren actief bij haar werk te betrekken, vaak door kwalitatieve elementen in haar studies te implementeren (die bovendien meer diepgang en detail van informatie mogelijk maken) en jeugdadviseurs te betrekken die ervoor zorgen dat de projecten nooit hun uiteindelijke doel uit het oog verliezen: het helpen van jongvolwassenen.

Binnen het Games for Emotional and Mental Health Lab is Nastasia gepassioneerd door kenniscommunicatie naar het bredere publiek, en probeert ze haar bereik te vergroten door samen te werken met zowel wetenschappelijke (bijv. Universiteit van Kopenhagen) als artistieke teams (bijv. het Belgische theatergezelschap playField.).

Op dit moment is haar hoofdproject XCAVO: een app die ernaar streeft jongeren inzicht te geven in hun eigen waarden en meer grip op hun social media gebruik.

Expertises

 • Psychology

  • Social Media
  • Wellbeing
  • Research
  • Assessment
  • Smartphone
 • Social Sciences

  • Media Use
  • Adults
  • Approach

Organisaties

Publicaties

2023
Heterogeneity in some relationships between social media use and emerging adults’ affective wellbeingCurrent Psychology (E-pub ahead of print/First online). Griffioen, N., Scholten, H., Lichtwarck-Aschoff, A., Maciejewski, D. & Granic, I.https://doi.org/10.1007/s12144-022-04035-5
2021
2020
Toward improved methods in social media researchTechnology, Mind, and Behavior, 1(1). Griffioen, N., Rooij, M. v., Lichtwarck-Aschoff, A. & Granic, I.https://doi.org/10.1037/tmb0000005A Stimulated Recall Method for the Improved Assessment of Quantity and Quality of Social Media UseJournal of medical internet research, 22(1), Article e15529. Griffioen, N., Rooij, M. M. J. W. V., Lichtwarck-Aschoff, A. & Granic, I.https://doi.org/10.2196/15529

Onderzoeksprofielen

Lopende projecten

Scan de QR-code of
Download vCard