Ik ben hoogleraar internetveiligheid in de Design and Analysis of Communication Systems (DACS) groep op de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) aan de Universiteit Twente.

Mijn onderzoek focust zich op het verdedigen van het internet tegen dreigingen and op het versterken van de veiligheid en weerbaarheid van het internet door het verbeteren van protocollen en operationeel beheer, en door het uitrollen van nieuwe beveiligingsprotocollen en -mechanismen. Ik gebruik hier voor een empirische aanpak door het doen van passieve en actieve metingen aan het internet op wereldschaal.

Expertises

  • Computer Science

    • Domain Name System
    • Internet
    • Domains
    • Attack
    • Service
    • Public Key Infrastructure
    • Distributed Denial of Service Attack
    • Testbed

Organisaties

Nevenwerkzaakheden

  • Stichting NLnet LabsScientific Advisor
  • IPNSecretary IPN Equity, Diversity and Inclusion Working Group
  • Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC)Chair of scientific supervisory committee

Mijn onderzoek focust zich op het verdedigen van het internet tegen dreigingen and op het versterken van de veiligheid en weerbaarheid van het internet door het verbeteren van protocollen en operationeel beheer, en door het uitrollen van nieuwe beveiligingsprotocollen en -mechanismen. Ik gebruik hier voor een empirische aanpak door het doen van passieve en actieve metingen aan het internet op wereldschaal.

Ik richt me in het bijzonder op twee onderwerpen:

  • Het Domain Name System (DNS) – na het Internet Protocol (IP) is DNS het belangrijkste protocol op het internet. Zonder DNS is het internet voor de meeste gebruikers onbruikbaar. Ik verken de veiligheid van het DNS met behulp van grootschalige metingen en statistische analyse, waarbij ik bijvoorbeeld de effecten van de uitrol van de veilige variant van het DNS, genaamd DNSSEC, onderzoek, zowel in positieve zin (meer veiligheid), als in negative zijn (makkelijker misbruik van DNS voor DDoS aanvallen). DNS speelt daarnaast een belangrijke rol in veel andere veiligheidsproblemen op het internet, zoals botnets, phishing en malware.
  • Routeringsbeveiliging (RPKI) – net als andere kernprotocollen van het internet is ook het routeringsprotocol (BGP) nooit ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. De Resource Public Key Infrastructure (RPKI) poogt dit probleem aan te pakken door houders van adresruimte in staat te stellen om te autoriseren hoe hun adresruimte op het internet gebruikt wordt. Naast een interesse in de uitrol van deze technologie ben ik ook geïnteresseerd in het onderzoeken van nieuwe toepassingsmogelijkheden van deze technologie die de veiligheid van internetroutering verder kunnen verbeteren.

Mijn onderzoek wordt financieel gesteund door SURF, de samenwerkingsorganisatie voor ICT in hoger onderwijs en onderzoek, door NWO, door SIDN Fonds en uit subsidies van de Europese Unie.

Publicaties

2024

Expertise hubs and the credibility challenge for open-source intelligence: insights from usage patterns of a web-controlled radio receiver and related Twitter traffic in the Ukraine war (2024)European Security (E-pub ahead of print/First online). van Harten, A., Donnelly, S., de Boer, P. T. & van Rijswijk-Deij, R.https://doi.org/10.1080/09662839.2024.2421262This Is a Local Domain: On Amassing Country-Code Top-Level Domains from Public Data (2024)Computer communication review, 54(2), 2-9. Sommese, R., Van Rijswijk-Deij, R. & Jonker, M.https://doi.org/10.1145/3687234.3687236An Empirical Characterization of Anycast Convergence Time (2024)In ANRW 2024 - Proceedings of the 2024 Applied Networking Research Workshop (pp. 23-30). Association for Computing Machinery. Degen, B., Jonker, M., van Rijswijk-Deij, R. & Sommese, R.https://doi.org/10.1145/3673422.3674890Rethinking Safety and Security of the Energy System for a Green Future (2024)[Contribution to conference › Abstract] International Workshop on Safety-Security Interaction, Sensei 2024. van Rijswijk - Deij, R. M., Hoogsteen, G. & Hurink, J. L.ERAFL: Efficient Resource Allocation for Federated Learning Training in Smart Homes (2024)In NOMS 2024-2024 IEEE Network Operations and Management Symposium. IEEE. Rezaei, T., Bayhan, S., Continella, A. & Van Rijswijk-Deij, R.https://doi.org/10.1109/NOMS59830.2024.10575706Exploring the Benefit of Path Plausibility Algorithms in BGP (2024)In Proceedings of the 2024 Network Operations and Management Symposium (NOMS 2024). IFIP (Accepted/In press). Rodday, N. M., Dreo Rodosek, G., Pras, A. & van Rijswijk - Deij, R. M.A First Look at User-Installed Residential Proxies From a Network Operator's Perspective (2024)In 20th International Conference on Network and Service Management (CNSM) (Accepted/In press). Khan, E., Chiapponi, E., Verkleij, M., Sperotto, A., van Rijswijk - Deij, R. M. & van der Ham, J.https://dl.ifip.org/db/conf/cnsm/cnsm2024/1571050912.pdf

Onderzoeksprofielen

In de bachelor ben ik deel van het onderwijsteam in de High-Tech Human Touch minor Cybersecurity en Cybercrime, waarin ik de basis van Privacy en Informatiebeveiliging onderwijs. In de master geef ik vakken over internetwerken, zoals Internet Measurements en Advanced Networking.

Ik begeleid regelmatig bachelor- en masteropdrachten, als je op zoek bent naar een onderwerp neem dan gerust contact op of kom langs in de Zilverling. Ik heb ook een uitgebreid professioneel netwerk in de industrie, zowel nationaal als internationaal, dus als je op zoek bent naar een stageplaats of externe masteropdracht kun je ook contact met me opnemen.

Verbonden aan opleidingen

Vakken collegejaar 2024/2025

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2023/2024

Scan de QR-code of
Download vCard