Sinds 2003 ben ik actief als docent scheikunde en heb ik in verschillende vakken (scheikunde, NaSk, ANW en NLT) en leerjaren lesgegeven. Het lesgeven combineer ik met mijn passie voor onderzoek en onderwijsvernieuwing. In 2007 begon ik aan een promotieonderzoek bij ELAN, wat in 2012 resulteerde in mijn promotie op het proefschrift: "Professional development as a strategy for curriculum implementation in multidisciplinary science education."

Na mijn promotie bleef ik als postdoc-onderzoeker verbonden aan de Universiteit Twente, waar ik vier jaar onderzoek deed naar de integratie van Bèta en Taal in het onderwijs. In deze periode ontwikkelde ik onder andere het “taalteken”, een hulpmiddel om leerlingen te ondersteunen bij het verwoorden van hun conceptuele begrip in de scheikunde. Dit onderzoek resulteerde in de publicatie “Writing prompts help improve expression of conceptual understanding in Chemistry.” Daarnaast ontwikkelde ik, samen met collega’s, een driedelige lessenreeks gericht op Analyseren, Uitleggen en Formuleren, waarmee leerlingen hun antwoorden op toetsvragen inhoudelijk kunnen verbeteren.

Sinds september 2017 ben ik werkzaam als vakdidacticus scheikunde aan de Universiteit Twente, waar het opleiden van toekomstige scheikundedocenten mijn kerntaak vormt. Binnen dit programma geef ik colleges bij de vakken Inleiding Vakdidactiek, Vakdidactiek 1 en Vakdidactiek 2, en begeleid ik studenten tijdens hun stages door middel van lesbezoeken en intervisie. Daarnaast begeleid ik hun onderwijskundig onderzoek, het zogeheten Onderzoek van Onderwijs, waarin studenten verdiepend onderzoek doen naar het verbeteren van (scheikunde)onderwijs.

Naast mijn onderwijsactiviteiten begeleid ik promovendi. Een van hen richt zich op burgerschap in het scheikundeonderwijs, terwijl de ander onderzoekt hoe cutting-edge research als context kan worden gebruikt in de klas.

Verder ben ik betrokken bij het assessmentcentrum van de Universiteit Twente, waar ik werkzaam ben als algemeen en vakassessor. In deze rol beoordeel ik kandidaten op zowel algemene als vakinhoudelijke competenties. Ten slotte coördineer ik het Professioneel LeerNetwerk (PLN) Scheikunde, een platform waarin eerste- en tweedegraads docenten hun kennis van hedendaags scheikundeonderwijs versterken, ideeën uitwisselen en samen werken aan de vernieuwing van hun lessen.

Expertises

  • Social Sciences

    • Teachers
    • Development Programmes
    • Students
    • Learning
    • Professional Development
    • Science
    • Understanding
    • Research

Organisaties

Publicaties

2023

Show de Chemie: effectief demonstreren (2023)[Book/Report › Book editing]. Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen. de Gruijter, J., Kramers-Pals, H., van den Berg, E., Dik, S., de Graaf, L. A., van der Heiden, E., Metselaar, M., Oosterman , W. & Visser, T. C.ShowdeChemie VG08 - Alles brandt beter met salpeter (2023)In Show de chemie: effectief demonstreren. de Gruijter, J., Kramers-Pals, H., van den Berg, E., Dik, S., de Graaf, L. A., van der Heiden, E., Metselaar, M., Oosterman , W., Rotink, J. M. & Visser, T. C.https://nvon.nl/leswerk/showdechemie-effectief-demonstreren-vg08-alles-brandt-beter-met-salpeterTeacher and student engagement when using learning materials based on the context of cutting-edge chemistry research (2023)Research in science & technological education, 41(4), 1617-1638. van Dulmen, T. H. H., Visser, T. C., Pepin, B. & McKenney, S.https://doi.org/10.1080/02635143.2022.2070147Burgerschapsvorming in de scheikunde lessen (2023)[Contribution to conference › Poster] Onderwijs Research Dagen, ORD 2023. Rotink, J. M., Visser, T. C. & McKenney, S.Learning to teach chemical bonding: A framework for preservice teacher educators (2023)Chemistry education : research and practice, 24(3), 896-913. van Dulmen, T. H. H., Visser, T. C., Coenders, F. G. M., Pepin, B. & McKenney, S.https://doi.org/10.1039/D2RP00049KDemo’s en burgerschap (2023)[Contribution to conference › Other] Studiedag Scheikunde 2023. Rotink, J. M. & Visser, T. C.

2022

Snelle (mis)concept check bij scheikunde, onmogelijk? (2022)[Contribution to conference › Other] 46th Woudschoten conference 2022. Visser, T. C. & de Graaf, L. A.

Onderzoeksprofielen

Vakken collegejaar 2024/2025

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2023/2024

Scan de QR-code of
Download vCard