EEMCS-EE-BSS

Ciska Heida (PhD) is universitair hoofddocent in de groep Biomedische Signalen & Systemen. Ze heeft een Master diploma in Electrical Engineering met als specialisatie Biomedische Technologie (1997) en promoveerde in 2002 op het gebied van neurotechnologie aan de Universiteit Twente. Haar huidige onderzoeksinteresses zijn gericht op het vergroten van ons begrip van de centrale mechanismen van motoriek, de pathofysiologie die ten grondslag ligt aan bewegingsstoornissen en de toepassing van neuromodulatietechnieken voor het herstellen van motorische functies. Haar onderwijsactiviteiten hebben betrekking op signaalanalyse van biomedische/klinische data en bio-elektromagnetisme.

Expertises

  • Neuroscience

    • Parkinson's Disease
    • Tremor
    • Essential Tremor
    • Deep Brain Stimulation
    • Subthalamic Nucleus
  • Medicine and Dentistry

    • Electrical Brain Stimulation
    • Patient
  • Nursing and Health Professions

    • Parkinson Disease

Organisaties

Hoe bepaald ons brein onze houding en het uitvoeren van willekeurige bewegingen? Inzicht in de centrale mechanismen van bewegen en motorische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson vormen de basis voor de ontwikkeling van geavanceerde therapieën. Diepe hersenstimulatie (DBS) en cueing kunnen worden gebruikt om de symptomen van patiënten met de ziekte van Parkinson te verbeteren (bijv. tremor, bradykinesie, rigiditeit). De mechanismen van DBS en cueing zijn echter nog steeds onduidelijk en met name bij DBS kunnen bijwerkingen optreden. Het is niet bekend welke neuronale elementen en verbindingen worden geactiveerd of geblokkeerd met deze behandelingen en hoe het gehele neurale netwerk reageert op de geïnduceerde activatiepatronen, aangezien er nog steeds beperkte kennis is van de verbindingen binnen dit netwerk.

Met behulp van computermodellen van (een deel van) de hersennetwerken die betrokken zijn bij aansturing van onze motoriek bestuderen we de functie van deze netwerken en de effecten van neuromodulatie op netwerkgedrag. Daarnaast verschaft experimenteel onderzoek, waaronder bewegingstesten uitgevoerd door patiënten terwijl de hersenactiviteit wordt gemeten (LFP, MER, EEG, fNIRS) ons informatie over de (patho)fysiologie, de mechanismen en klinische effecten van neuromodulatietechnieken. Op basis van deze inzichten ontwikkelen we nieuwe technieken en methoden voor diagnostische en therapeutische doeleinden.

Publicaties

2024
Subthalamic and pallidal neurons are modulated during externally cued movements in Parkinson's disease, Article 106384. Tran, S., Heida, T. C., Heijs, J. J. A., Al-Ozzi, T., Sumarac, S., Alanazi, F. I., Kalia, S. K., Hodaie, M., Lozano, A. M., Milosevic, L., Chen, R. & Hutchison, W. D.https://doi.org/10.1016/j.nbd.2023.106384
2022
2021
2020

Onderzoeksprofielen

Verbonden aan opleidingen

Vakken collegejaar 2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2022/2023

INTENSE - Innovative Neurotechnology for Society 

https://www.utwente.nl/en/eemcs/bss/research-projects/intense-project/

PROMP - Personalised-care and Research on Motoric dysfunctioning for patient-specific treatments

https://www.utwente.nl/en/eemcs/bss/research-projects/PROMPT-project-description/

Scan de QR-code of
Download vCard