Onderzoek

Wouter Hakvoort is universitair hoofddocent en hoofdonderzoeker in regeltechniek voor werktuigbouwkunde in het departement Mechanics of Solids, Surfaces and Systems, Faculty of Engineering Technology, Universiteit Twente. Zijn onderzoeksfocus is op de integratie van data met (fysische) model-gebaseerde regeltechniek, middels (flexible) multibody modelling, adaptieve regeltechniek en iteratief lerende regeltechniek voor het regelen van bewegingen, actieve trillingsisolatie en materiaalvervorming. Toepassingsgebieden zijn in precisiesystemen, mechatronica en robots voor slimme en hoogtechnologische industrie. Hij heeft financiering ontvangen voor 8 onderzoeksprojecten op deze onderwerpen, waarvan er tot nu toe 1 is afgerond. Het werk is gepubliceerd in meer dan 30 wetenschappelijke artikelen op het gebied. Hij is associate editor voor het wetenschappelijk tijdschrift Precision Engineering.

Onderwijs

Wouter Hakvoort coƶrdineert een module en een mechatronica project in het bachelor programma van werktuigbouwkunde en is de hoofdonderwijzer van twee vakken in het master programma van werktuigbouwkunde, robotica en systeem- en regeltechniek. Hij is tevens voorzitter van de programmacommissie Robotica en Systems and Control van de examencommissie van de faculteit EEMCS.

Biografie

Wouter heeft ontving zijn ingenieursdiploma in werktuigbouwkunde cum laude van de Universiteit Twente in 2004. Hij ontving zijn doctor-titel van dezelfde universiteit in 2009 voor het werk over Iterative Learning Control for LTV systems with Applications to an Industrial Robot. Vanaf 2008 heeft hij industriƫle onderzoekservaring opgedaan bij DEMCON Advanced Mechatronics, waar hij verantwoordelijk was voor de regeltechnische en systeemontwerp van mechatronische systemen voor medische en hoogtechnologische toepassingen. Tegelijk was hij gastdocent en -onderzoeker op de Universiteit Twente (0.2 fte) binnen de gebieden mechatronica en regeltechniek. In 2017 ging hij voltijds aan de slag bij de universiteit als universitair docent in regeltechniek voor werktuigbouwkunde.

Website

Wouter werkt binnen het Precision Engineering lab.

Expertises

 • Engineering

  • Vibration Isolation
  • Flexure
 • Physics

  • Vibration
  • Flowmeter
  • Feedforward Control
  • Frequencies
  • Model
 • Computer Science

  • Control

Organisaties

Publicaties

2024
Sampling free iterative PCE filter for state and parameter estimation of nonlinear dynamical systemsJournal of computational physics, 511, Article 113118 (E-pub ahead of print/First online). van Dijk, W., Hakvoort, W. B. J. & Rosić, B.https://doi.org/10.1016/j.jcp.2024.113118Frequency domain stability and relaxed convergence conditions for filtered error adaptive feedforwardInternational journal of adaptive control and signal processing (E-pub ahead of print/First online). Spanjer, S. T., Köroğlu, H. & Hakvoort, W. B. J.https://doi.org/10.1002/acs.3826
2023
2022

Onderzoeksprofielen

Verbonden aan opleidingen

Vakken collegejaar 2023/2024

Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.

Vakken collegejaar 2022/2023

Lopende projecten

Voltooide projecten

PICOLI

Adres

Universiteit Twente

Horst Complex (gebouwnr. 20), kamer T613
De Horst 2
7522 LW Enschede

Navigeer naar locatie

Organisaties

Scan de QR-code of
Download vCard