Dr.ir.ing.Wilco Tijhuis (PhD, MSc, BSc) is een parttime Assitant Professor (Universitair Docent; UD) aan de Universiteit Twente, Faculteit Engineering Technology, in Enschede, Nederland. Zijn huidige onderzoek is in Construction Management & Procurement, Internationalization & Strategies, Business Development en Business Cultures in international Construction Industry. Wilco publiceert regelmatig in internationale wetenschappelijke journals en zakelijke tijdschriften.
Wilco publiceert regelmatig in internationale wetenschappelijke tijdschriften en magazines, en is ook lid van verschillende internationale wetenschappelijke scheidsrechtersraden en geeft keynotes en (gast) lezingen.
Sinds ca. 2004 is hij ook een van de twee coördinatoren van de commissie W112 'Culture in Construction' van het internationale onderzoeks- en industrieplatform CIB (www.cibworld.nl).
Parallel aan zijn academische functie bekleedt Wilco managementfuncties in het internationale bedrijfsleven en is hij adviseur voor diverse bedrijven.
Expertises
Economics, Econometrics and Finance
- Construction Industry
- Business Culture
Social Sciences
- Culture
- Influence
- Construction
- Enterprises
- Economic and Social Development
- Situation
Organisaties
Wilco publiceert regelmatig in internationale wetenschappelijke journals en zakelijke tijdschriften, en is ook lid van verschillende internationale wetenschappelijke scheidsrechtersraden en geeft keynotes en (gast) lezingen.
Een mooi resultaat daarvan is de herdruk van zijn bekende boek "Culture in International Construction" als paperback-versie sinds juni 2017, door de uitgever Taylor & Francis / Spon Press, VK en VS (oorspronkelijk gepubliceerd als een hardcover-editie in 2012; W.Tijhuis & R.Fellows; "Culture in International Construction").
Een andere recente publicatie is Hoofdstuk 10 ("Culture in construction: A driver as well as a barrier for the improvement of labour situations within construction industry"), integraal onderdeel van het internationaal goed ontvangen boek "Routledge Handbook on Labour in Construction and Human Settlements - The Built Environment at Work", onder redactie van Edmundo Werna en George Ofori, en gepubliceerd in december 2023 door de internationale uitgever Routledge / Taylor & Francis Group, uit het VK en de VS.
Sinds ca. 2004 is hij ook een van de twee coördinatoren van de commissie W112 "Culture in Construction" van het internationale onderzoeks- en industrieplatform CIB (www.cibworld.org).
Publicaties
2023
2022
Onderzoeksprofielen
Sinds ca. 2010 werd de door Wilco ontwikkelde collegereeks Construction Process Management door hem gegeven aan Masterstudenten van de Universiteit Twente, inclusief Masterstudenten van andere (internationale) universiteiten die deze collegereeks volgden; hij was daarnaast ook de coordinator van deze collegereeks. Na vele jaren succesvol en met plezier daarin te hebben gewerkt, was het tijd voor nieuwe uitdagingen. Daarom is sinds 2019-2020 de coördinatie van deze collegereeks overgenomen door collega Leentje Volker, maar vervult Wilco nog wel op diverse momenten de rol van gastdocent daarin.
Sinds 2019-2020 wordt de door Wilco ontwikkelde collegereeks 'Culture in International Construction' door hem gegeven aan (internationale) Master-Studenten van de Universiteit Twente, inclusief Masterstudenten van andere (internationale) universiteiten die deze collegereeks volgen. Door de toenemende globalisering en het toenemende belang van de 'soft factors' in de dagelijkse 'harde' zakelijke praktijk -zeker wanneer men actief is in multinationale cq multiculturele omgevingen, neemt het belang van het tijdig opdoen van voldoende kennis en ervaring hierin toe. Daarin ligt ook een groot deel van de toenemende aandacht voor deze collegereeks, waarin getracht wordt om een gezonde balans te vinden tussen enerzijds de theorie en anderzijds de praktijk, met diverse aansprekende voorbeelden, case-studies en gastdocenten.
Sinds 2022-2023 geeft Wilco ook een introductielezing aan bachelorstudenten, waarin de onderwerpen bouwprocessen en -projecten aan bod komen, waardoor de studenten worden gestimuleerd om zich meer bewust te worden van de gebouwde omgeving en om de redenen te begrijpen waarom dingen zijn gebouwd zoals ze zijn. Dit met als doel om de studenten te stimuleren om zelf de gebouwde omgeving te analyseren en deze op termijn zelf te kunnen verbeteren, als onderdeel van de huidige en toekomstige generaties.
Verbonden aan opleidingen
Vakken collegejaar 2024/2025
Vakken in het huidig collegejaar worden toegevoegd op het moment dat zij definitief zijn in het Osiris systeem. Daarom kan het zijn dat de lijst nog niet compleet is voor het gehele collegejaar.
Vakken collegejaar 2023/2024
Adres
Universiteit Twente
Horst Complex (gebouwnr. 20), kamer Z214
De Horst 2
7522 LW Enschede
Universiteit Twente
Horst Complex Z214
Postbus 217
7500 AE Enschede
Organisaties
Download vCard